Theatre Day Productions stimuleert jongeren in Gaza

oktober 2006 -

Al tien jaar maakt Theatre Day Productions theater in de Gaza-strook. De staf is van Amerikaanse, Palestijnse en Nederlandse afkomst en houdt zich met veel Palestijnse vrijwilligers bezig met een professionele theateropleiding voor jongeren vanaf 18 jaar en maakt voorstellingen voor kinderen en jongeren. Daarnaast worden deelnemers opgeleid in techniek, productie en management en zijn er workshops. Theatre Day exploiteert twee theaters in Hebron en Gaza. Omdat het gebouw in Gaza steeds vaker door de gemeente zelf gebruikt werd, moest de organisatie elders onderdak vinden. Op 14 september 2006 opende Theater Day een eigen theater in Gaza.

Will Janssen van DOEN was bij de opening en toont zich onder de indruk. "Theatre Day is sterk geworteld in de Palestijnse gemeenschap. Met hun voorstellingen bereiken ze veel leerlingen. De acteurs zijn enthousiast. De energie knettert van het podium af. Het theater oogt professioneel en kan 250 toeschouwers herbergen. De mensen zijn trots en blij. Logisch, want ze hebben het heel zwaar. Economisch holt de samenleving achteruit vanwege gebrek aan erkenning van de Hamas-regering. Juist daarom is dit theater van grote waarde, vooral ook omdat de organisatie goed is ingespeeld op de moeizame omstandigheden."

Theatre Day wil theater een plaats geven in het dagelijkse leven van jonge mensen om hen te stimuleren hun eigen weg te vinden en weerbaar te zijn. Jan Willems, artistiek leider van Theatre Day: "Je kunt geen theater maken als je jezelf als slachtoffer beschouwt. Palestijnen zijn al heel lang slachtoffers van geweld en onderdrukking. Het is heel moeilijk voor kinderen om zich niet als slachtoffer te gedragen. Door toneel te spelen, schudden ze dit slachtoffergevoel van zich af. Mijn grootste uitdaging is om kinderen zo ver te krijgen, dat wanneer ze van het podium komen, niet direct weer terugvallen in hun slachtofferrol."

Het theater in Gaza wordt gefinancierd door het Swedish International Development Agency, de Evangelische Entwicklungsdienst uit Duitsland, Cordaid, Stichting Kinderpostzegels en DOEN uit Nederland.