Thema's: Onze creatieve verscheidenheid
A new global ethics
De noodzaak tot pluralisme
Een door media overspoelde wereld
recasting cultural policies
(alleen Engels)

Samenvatting van de conferentie
Uitdagingen van een door media overspoelde wereld

De tweede dag van de conferentie begon met het thema 'Uitdagingen van een door media overspoelde wereld'. pijltje.gif (895 bytes)Madala Mphahlele gaf aan dat met een door media overspoelde wereld maar een deel van de wereld kan worden bedoeld. In Afrika, AziŽ en Latijns Amerika heerst op dit terrein juist armoede. Doordat niet iedereen in gelijke mate toegang heeft tot de media, ontstaat er naast een verschil in rijkdom ook een verschil in kennis en invloed, aldus Maphahlele.

pijltje.gif (895 bytes)David Nostbakken ging hier verder op in. Volgens hem is televisie, die informatie op niet-hiŽrarchische wijze overdraagt, van groot belang voor de verspreiding van een mondiale ethiek. Maar dan moet er wel voor gezorgd worden dat wereldwijd groepen en individuen toegang tot de media krijgen en zichzelf via televisie kunnen uiten. 'Wie niet op televisie verschijnt, bestaat niet. Tweederde van de wereld bestaat nu niet.'

pijltje.gif (895 bytes)Horst Stipp prikkelde de aanwezigen met zijn stelling dat commerciŽle televisie eigenlijk alles wat de Commissie wil al doet. De commerciŽle stations leveren een bijdrage aan de diversiviteit en keuzevrijheid, ze bevorderen concurrentie, staan borg voor vrije informatie en maken promotie voor democratie. 'Work with commercial broadcasters to meet the chalenges of a media-rich world,' hield Stipp zijn gehoor voor.

pijltje.gif (895 bytes)Dat ontlokte tijdens de discussie de reactie dat de commerciŽle stations zich schuldig maken aan cultureel imperialisme. 'Hollywood-films en Amerikaanse t-shirts tasten de waarden van een cultuur echt niet aan,' reageerde Stipp.

pijltje.gif (895 bytes)Het tweede belangrijke discussiepunt was Internet. Zorgt Internet, zoals Bert Mulder in zijn lezing beweerde, er voor dat de kracht van cultuur binnen tien jaar de drijvende kracht is die de aarde doet draaien? Of moeten we eerder Jan Pronk geloven, die denkt dat de macht van geld en wapens toch krachtiger zal blijken? Zijn voorspelling komt echt uit, hield Mulder vol, maar om Internet goed te kunnen gebruiken en daarmee de kracht van cultuur tot zijn recht te laten komen, is goed onderwijs nodig.

9 november 1996: Uitdagingen van een door media overspoelde wereld:
Inleiding (Madala Mphahlele)
Samenvatting
David Nostbakken
Horst Stipp
Bert Mulder
Discussie panel
Een nieuwe mondiale ethiek
pijltje.gif (179 bytes) De noodzaak tot pluralisme
pijltje.gif (895 bytes) Algemene Inleiding
Challenges of a media-rich world