Post Cultuur: Nederlandse ambassades met budget voor cultuur en ontwikkeling

Kenia

MARIJE BALT: "Ons programma richt zich op het versterken van de Keniaanse culturele identiteiten en het bevorderen van onderling begrip tussen verschillende culturen.
Zo heeft de ambassade drie jaar lang de Kuona Trust ondersteund, die talentvolle kansarme beeldende kunstenaars tijdelijk atelierruimte en opleidingsmogelijkheden biedt.
Een andere partner is de Sarakasi Trust, die acrobaten uit de sloppenwijken opleidt, begeleidt en promoot. Daarnaast voeren zij een fair trade muzieklabel, runnen het radiostation Ghetto Radio en organiseren het North Sea Jazz Festival in Nairobi. Ook ondersteunen we het Godown Centre, een verzamelgebouw voor allerlei culturele organisaties en een theater.
Een groot succes was het Nairobi International Festival of the Arts, dat werd georganiseerd met de Kenya Performing Arts Group. Winnaars van talentenjachten in verschillende sloppenwijken vonden een podium en konden zich professioneel verder ontwikkelen. Dit vond ik het meest indrukwekkende evenement van dit jaar. Het gaf jongeren uit de sloppenwijken een kans hun kunnen te tonen, en daar trots op te zijn.

Kenia kent een rijke tradite van dans en theater, en er wordt veel hip hop en reggae gemaakt. Beeldende kunst staat echter in de kinderschoenen. Er is geen kunstacademie en de elite gaat naar het buitenland voor een opleiding. De culturele sector wordt alleen mondjesmaat gesteund door bedrijven en donoren. 

We hebben veel contact met culturele organisaties in Kenia, echter niet met de overheid. Wel stemmen we regelmatig af met HIVOS, Prins Claus Fonds, de Ford Foundation en de cultureel attaché’s van andere ambassades.

Er komen nogal eens Keniaanse kunstenaars naar Nederland, onder andere naar het Festival Mundial en North Sea Jazz."

 

Budget Cultuur250.000 euro Sinds2002

Toonaangevende projectenDe Kuona Trust | De Sarakasi Trust | Het Nairobi International Arts Festival | Het Godown centre

De Kracht van Cultuur
Sica Magazine