Post Cultuur: Nederlandse ambassades met budget voor cultuur en ontwikkeling

Mali

FENNY STEENKS : "Kunst is een van de grootste rijkdommen van het straatarme Mali, en een uitdrukking van de vele culturen die hier in Mali samenleven. Bekende musici uit Mali zoals de zangers Ali Farka Touré en Salif Keita en Kora speler Toumani Diabaté zijn geworteld in de locale tradities. De moderne kunst speelt een relatief ondergeschikte rol. Deze sector is echter wel in ontwikkeling.

De culturele infrastructuur is zeer beperkt en buiten de hoofdstad bijna te verwaarlozen. In de afgelopen jaren is het overheidsbudget dat aan cultuur is uitgegeven wel behoorlijk toegenomen.

Het culturele veld in Mali is klein. De ambassade heeft contacten met overheidsorganen en met culturele organisaties. Meestal zijn dit kleine NGO’s met een beperkte capaciteit. We worden voor de meeste activiteiten direct aangeschreven door de verschillende spelers in het culturele veld.

Nederland is al ruim 10 jaar actief bij de bescherming van de leembouw in Djenné en de Dogon vallei. Het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden, het Malinese Ministerie van Cultuur en het Nationaal Museum van Mali werken hier nauw samen.

Het toonaangevende project van dit moment is de ondersteuning aan het Ministerie van Cultuur voor de realisatie van de Sahel Opera, een project van het Prins Claus Fonds . De wereldpremière vond zaterdag 17 februari plaats in Bamako. Het onderwerp van deze Afrikaanse opera is illegale migratie.

De hoofdrol, Bintou Wéré, wordt gespeeld door Djeneba Kone, een jonge vrouw die zelf uit een heel arm milieu afkomstig is. Deze onbekende artieste (met een prachtige stem) krijgt hierdoor een unieke kans. Een prachtig voorbeeld voor de vele jongeren in Mali en in andere landen die vaak weinig vertrouwen hebben in een toekomst in eigen land en denken dat hun kansen buiten Afrika veel groter zijn. "

 

Budget Cultuur341.000 euro Sinds2004

Toonaangevende projectenDe Sahel Opera | Bescherming van de leembouw in Djenné en de Dogon vallei

De Kracht van Cultuur
Sica Magazine