Post Cultuur: Nederlandse ambassades met budget voor cultuur en ontwikkeling

Kenia

FREDERIEKE QUISPEL: "Culturele ontwikkeling kan een grote rol spelen bij preventie van nieuwe conflicten en de sociale wederopbouw in Rwanda. Het benadrukken van de gedeelde culturele achtergrond draagt bij aan verzoening tussen de verschillende etnische groepen. Bovendien kunnen culturele uitingsvormen als beeldende kunst en theater ondersteunen bij de verwerking van de gruwelen van 1994.
 
De afgelopen 12 jaar heeft de Rwandese overheid hard gewerkt aan de wederopbouw. De resultaten zijn indrukwekkend, maar er is weinig aandacht besteed aan de culturele ontwikkeling. Toch zie je in toenemende mate culturele initiatieven opduiken. Er worden films gemaakt over Rwanda, er wordt gewerkt aan een internationaal theaterfestival in januari 2008, bands mixen Rwandese traditionele liederen met moderne muziek en jongeren proberen via radio en tijdschriften uiting te geven aan hun eigen cultuur. Het cultureel centrum van de Universiteit in Butare, radio Contact FM en het Jongerenblad Blink zijn bij veel van deze projecten betrokken. Veel goede ideeën komen echter zonder financiering niet van de grond.

De ambasade te Kigali hoopt dit jaar te worden aangemerkt als cultuur en ontwikkelingsambassade. De fondsen die we hierdoor zouden krijgen, zouden verdere samenwerking met bovengenoemde organisaties mogelijk maken. Het afgelopen jaar heeft de ambassade al de deelname van het Rwandese nationale ballet aan het Nederlandse Festival Mundial gefinancierd.

Het afgelopen jaar heb ik de moderne dansvoorstelling ‘Des Espoir’ van het Cultureel Centrum te Butare bezocht. In een zaal vol met schoolkinderen werd in een mix van moderne dans en traditionele ritmes en bewegingen het verhaal van de genocide verteld. De kracht van de muziek en de dans, het drama van de gebeurtenissen en de hoop voor de toekomst die de voorstelling uitstraalde hadden een voelbaar effect op de aanwezigen. Als het aan mij zou liggen, kregen alle Rwandese kinderen deze voorstelling te zien."

 

Budget Cultuurn.v.t. Sindsn.v.t.

Toonaangevende projectenDeelname van het Rwandese nationale ballet aan het Nederlandse Festival Mundial

De Kracht van Cultuur
Sica Magazine