Post Cultuur: Nederlandse ambassades met budget voor cultuur en ontwikkeling

Sri lanka

NATHALIE KRONER : "Na de Tsunami is vastgesteld dat cultuur belangrijk is voor de rehabilitatie en economische ontwikkeling van de zwaar beschadigde stad Galle en de regio. Galle is een belangrijke Werelderfgoed-locatie in Azië, die zich tot een internationale culturele toeristische trekpleister zou kunnen ontwikkelen. Het VOC pakhuis in het fort Galle wordt gerestaureerd, en er komt een cultureel centrum en nieuw maritiem museum in het pakhuis. Ook delen van de wallen van het fort worden gerestaureerd.

In april 2003 hebben de overheid van Sri Lanka en Nederland een Beleidskader Gezamenlijk Cultureel Erfgoed (GCE) getekend. In 2006 is het zogenaamde Masterplan voor het Zuiden (Culturele driehoek in het Zuiden) opgesteld, dit programma loopt tot en met 2009. Dit masterplan is gebaseerd op het reeds succesvol uitgevoerd plan in het noorden: Anuaradhapura, Polonnaruwa, Sigiriya, Kandy en Dambulla. Het draait om dingen als het aantrekkelijker maken van het erfgoed en het ontwikkelen van werkgelegenheid in de toerismesector.

Het plan bestaat uit 10 verschillende projecten op het gebied van cultureel toerisme. De activiteiten zijn in eerste instantie door de Sri Lankanen zelf geselecteerd. De Sri Lankaanse autoriteiten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het programma, in overleg met de ambassade. Dankzij eerdere ervaring met GCE projecten zijn met succes Sri Lankanen al opgeleid in verschillende aspecten van erfgoedbehoud, archeologie en museale uitwisseling. "

 

Budget Cultuur546.140 euro Sinds2003

Toonaangevende projectenRestauratie VOC pakhuis in het fort Galle | Restauratie vam de wallen van het fort Galle

De Kracht van Cultuur
Sica Magazine