Post Cultuur: Nederlandse ambassades met budget voor cultuur en ontwikkeling

Vietnam

TOM VAN ZEELAND: "Sinds 2005 bestaat er via het Consulaat een nauwe samenwerking tussen Vietnamese dansinstellingen, met name de Ho Chi Minh City Dansschool en het Ho Chi Minh City Ballet and Orchestra.

In 2005 zijn vooraanstaande Nederlandse deskundigen naar Vietnam gereisd om dansvoorstellingen bij te wonen en met dansgezelschappen te praten over toekomstige samenwerking. Men constateerde dat er 'groot danstalent' in Vietnam aanwezig is, maar dat het vaak ontbreekt aan kennis van moderne dans en choreografie. Op dat gebied heeft Nederland wat te bieden.

In 2006 is een jonge Vietnamese danser begonnen aan een opleiding aan Codarts Hogeschool voor Kunsten in Rotterdam en een stage bij dansgroep Dance Works Rotterdam. Verder zijn er in 2006 dansworkshops geweest met Nederlandse dansleraren in Vietnam. Dit zal in 2007 worden herhaald. En de Ho Chi Minh Dansschool heeft samenwerking gezocht met de Fontys Dans Academy in Tilburg.

Kunst speelt in Vietnam een rol van betekenis. Men leest veel en gaat graag naar voorstellingen.
Vietnam is een 'Socialistische Republiek' en alles, zelfs kunst, gaat niet zelden via een strakke hierarchie. In feite wordt er veel controle uitgeoefend. Maar door de flexibiliteit en creativiteit is er toch veel mogelijk. Juist de kunstsector kent relatief veel vrijere denkers, die een stem geven aan bijzondere culturele opvattingen en uitingen.

Vorig jaar oktober gaf Marjory Hellstone een workshop Afrikaanse dans aan de leerlingen van de Dansschool hier. Na afloop was ik bij een presentatie. Heel bijzonder om te zien hoe fanatiek en met hoeveel enthousiasme de Vietnamese dansers met deze door een Surinaams/Nederlandse danseres een Afrikaans stuk hadden ingestudeerd. Internationaler kan het niet!"

Budget Cultuur100.000 euro   Sinds2005

Toonaangevende projectenHet boek De relaties tussen Nederland en Vietnam, 17e eeuw tot nu | Samenwerking met Vietnamese dansinstellingen en dansworkshops | Boekrestauratie project in samenwerking met de General Sciences Library

 

De Kracht van Cultuur
Sica Magazine