Vijfduizend euro voor dollarbiljet op Armeens filmfestival

augustus 2008 -

Andro Sakvarelidze en Giga Chkheidze uit Georgië zijn op het Golden Apricot International Film Festival in Yerevan, Armenië, beloond door het Hubert Bals Fonds, het fonds van het Internationaal Film Festival Rotterdam voor filmmakers uit ontwikkelingslanden. De filmmakers ontvingen vijfduizend euro voor hun filmproject Washington.

Andro Sakvarelidze en Giga Chkheidze

Andro Sakvarelidze (l) en Giga Chkheidze

Sakvarelidze en Chkheidze presenteerden hun project in juli 2008 op het DAB Regional Co-Production Forum, een ‘markt’ waar filmmakers uit de Kaukasus en omringende landen de kans kregen mogelijke samenwerkingspartners voor hun projecten te interesseren.

Washington wordt een film, gemaakt met archiefmateriaal, animatie en fictie, over een jongetje dat gefascineerd is door het portret van Washington op een dollarbiljet. In zijn fantasie begint hij een gesprek met hem en trekken zij samen door onder andere de Georgische hoofdstad Tbilisi en München. Zo ontdekken ze dat ontwikkelde en minder ontwikkelde landen dezelfde problemen hebben: een obsessie met geld en gebrek aan werkelijk menselijk contact.

Sakvarelidze is enthousiast over de co-productiemarkt. ‘Films maken is heel lastig in Georgië. In de Sovjetunie was er veel steun van de staat voor de filmindustrie. Het Georgische filminstituut heeft veel minder geld. Pas de laatste jaren begint de filmindustrie zich weer een beetje te ontwikkelen. Internationale steun is daarbij heel belangrijk. De co-productiemarkt heeft ons geholpen, omdat we er ervaringen hebben kunnen uitwisselen met interessante filmmakers uit landen die ook veel problemen hebben, en zeer waardevolle adviezen kregen. En dankzij de award – een eerste en belangrijke stap om onze droom waar te maken - zijn mogelijke partners extra geïnteresseerd in ons project.’

De co-productiemarkt werd georganiseerd door het Golden Apricot Fund for Cinema Development and Directors Across Borders (DAB), een regionaal samenwerkingsverband van filmmakers. Het ontstond in 2006 vanuit het idee dat cinema een uniek middel is om onderlinge relaties tussen mensen in de hele regio te verbeteren. Met de HBF Award steunt het Hubert Bals Fonds de co-productiemarkt en de ontwikkeling van film in de regio.