Afrikaans VOD-portal nieuw wapen tegen filmpiraterij

juni 2010 -

Afrika's eerste Video-on-Demand-internetwinkel, AfricaFilm.tv, gaat in juni 2010 online. Hij moet de wereld openen voor Afrikaanse filmproducenten die geen toegang hebben tot exportmarkten en internationale filmfestivals. De initiatiefnemer, het Frans-Malinese bedrijf IDmage, wil vooral ook de strijd aangaan met de piraterij, een verschijnsel waardoor de Afrikaanse filmindustrie miljoenen euro's per jaar misloopt.

Overal op het continent duiken videoboots op: gelegenheden waar illegale kopieën van films voor een fractie van de prijs zijn te zien. Het gevolg is dat bioscopen niet meer rendabel zijn. In de West-Afrikaanse steden Dakar en Bamako gingen ze allemaal al failliet. Ook de muziekindustrie is het slachtoffer. Vooral cd's van populaire artiesten uit de DRC, Zuid-Afrika en Zimbabwe gaan op straat in piratenversie voor een prikkie van de hand. Wetgeving die auteursrechten regelt is in veel Afrikaanse landen niet toerijkend - of wordt slecht nageleefd - omdat de overheid daartoe de middelen niet heeft.

Naast AfricaFilm.tv start IDmage in juni met MobiCine, een project dat de videoboots imiteert, maar alleen films vertoont waarover auteursrechten zijn betaald. MobiCine huurt in Dakar en Bamako mobiele filmzaaltjes in, uitgerust met een videoprojector, een scherm, een generator en video's die zijn beveiligd met een DivX-systeem. De rondrijdende 'bioscopen' kopen vooraf punten (zoals bij pre-paid mobiele telefoons) waarmee ze een bepaald aantal films mogen laten zien aan hun publiek. Van elke tien euro die ze verdienen mogen ze drie euro houden. De rest gaat naar de filmmakers en IDmage.

Op AfricaFilm.tv kunnen Afrikaanse filmproducenten een eigen pagina creëren, waarop ze zelf hun films promoten en beschikbaar stellen. AfricaFilm.tv vraagt geen exclusieve rechten; producenten mogen hun films elders blijven aanbieden. Het kost ongeveer 4 euro om een film 48 uur te 'huren'; de filmmakers krijgen vijftig procent van de opbrengst.