Holland Festival 2010 heeft Arabische tint

mei 2010 -

Nederlands meest prestigieuze kunstevenement, het Holland Festival, kent in 2010 verschillende Arabische programmaonderdelen. De opening op 1 juni in theater Carré in Amsterdam is gewijd aan de legendarische zangeres Oum Khaltoum, die ook wel gezien wordt als de Maria Callas van de Arabische wereld. De jonge zangeres Amal Maher, een snel rijzende ster in Egypte, zingt Khaltoums klassieke Arabische liederen uit de pre-islamitische tijd. Zij wordt begeleid door het orkest van Selim Sahab dat verbonden is aan het operatheater van Caïro. Het concert is ook gratis te zien op een videoscherm in het Amsterdamse Oosterpark.

In de voorstelling Radio Muezzin van het spraakmakende Duitse theatergezelschap Rimini Protokoll wordt de teloorgang geschetst van de gebedsvoorgangers in de Egyptische hoofdstad. In Radio Muezzin staan vier muezzins centraal: een boerenzoon, een voormalig elektricien, een blinde Koranleraar en de plaatsvervangend wereldkampioen Koranrecitatie. De documentair getinte theatervoorstelling zou een boeiende inkijk in de hedendaagse Egyptische maatschappij kunnen opleveren. De ud-spelers van het Palestijnse Trio Joubran zijn te horen in een concert samen met het uit Nederland afkomstige Nieuw Ensemble. De van origine uit Bagdad afkomstige Britse architecte Zaha Hadid ontwierp een paviljoen voor het Holland Festival, dat in het Amsterdamse Westerpark wordt opgesteld.

Radio Muezzin is te zien op 15, 16 en 17 juni 2010. Trio Jourdan en het Nieuw Ensemble geven een concert op 17 juni 2010.