Pubers centraal op Latijns-Amerikaans Filmfestival

mei 2010 -

De hoofdthema's van het Latijns-Amerikaans Filmfestival (LAFF) zijn dit jaar 'Jong in Latijns-Amerika' en '200 jaar onafhankelijkheid'. Festivaldirecteur Jessica de Jaeger: "Het viel ons op dat veel films die nu in Latijns-Amerika worden gemaakt gaan over verveelde pubers die niet weten wat ze met het leven aan moeten, zoals bijvoorbeeld de openingsfilm Os Famosos e os Duendes da Morte  van Esmir Filho."

image

Scène uit 'Os Famosos e os Duendes da Morte'

"Arij Ouweneel van het Centrum Studie en Documentatie voor Latijns-Amerika (CEDLA) van de Universiteit van Amsterdam schrijft momenteel een boek over dit gegeven. 7 mei 2010 zullen we tijdens een debat kijken wat de oorzaken zijn van deze bijzondere preoccupatie van de Latijns-Amerikaanse filmmakers."

Gedurende het negen dagen durende festival zullen er vijftig recente films worden getoond uit verschillende delen van Latijns-Amerika. Opvallend is dat het gros van de films uit Argentinië, Chili, Brazilië en Mexico komt. De Jaeger: "Die landen zijn samen goed voor enkele duizenden films per jaar. We proberen wel een dwarsdoorsnede te bieden van alles wat in Latijns-Amerika wordt gemaakt, maar het is logisch dat films uit die landen eerder het festival halen dan films uit landen met een bescheiden filmproductie."

Zo ontbreken op het festival bijvoorbeeld drie prijswinnende Midden-Amerikaanse films die mede door Hivos werden geproduceerd: Del amor y otros demonios, La Yuma en Agua fria de mar. De Jaeger: "Ik bekijk per jaar zo'n twee- tot driehonderd films en andere medewerkers maken ook een lijst met favorieten. Films die blijven hangen willen we graag hebben. Daar zat Yuma ook tussen, maar daar hing zo'n hoog prijskaartje aan dat we ervan af moesten zien. De amor y otros demonios vonden we gewoon niet goed genoeg. Agua fria de mar was al te zien op het International Film Festival Rotterdam, en dat is voor ons een reden om het niet meer te doen."

Het LAFF heeft van 6 t/m 14 mei 2010 plaats in Utrecht.