Julia Solomonoff: "Argentijnse man lijdt zelf onder machismo"

mei 2010 -

Een van de juweeltjes van het zesde Latijns-Amerikaans Filmfestival (LAFF) is El último verano de la boyita van de Argentijnse filmregisseuse Julia Solomonoff. Het is een teder dubbelportret van het stadsmeisje Jorgelina, dat de zomer op het platteland doorbrengt, en haar leeftijdgenoot Mario, met wie zij veel optrekt. Julia ontdekt dat Mario een groot geheim met zich meetorst.

image

Julia Solomonoff op de set van 'El último verano de la boyita'

Het verhaal bevat veel symbolische elementen, zoals de boom die aan het eind van de film op de speelcaravan (la boyita) van Jorgelina valt, wat het einde van haar kindertijd markeert. Julia Solomonoff: "Dat is inderdaad heel symbolisch, maar het is echt gebeurd. Ik had zo'n speelcaravan in de tuin en op een gegeven moment is daar een boom op gevallen." Ook andere elementen zijn autobiografisch. Solomonoff: "Jorgelina is Joods en Mario Duits. Ik heb zelf zowel Duitse als Joodse wortels en ben deels katholiek opgevoed. Soms is dat erg verwarrend vooral omdat ik vanwege mijn Joodse achternaam altijd in een bepaald hokje wordt geplaatst."

De film herbergt verhulde kritiek op het Argentijnse machismo. Mario wordt door zijn vader afgeranseld als hij achter het geheim van zijn zoon komt. Solomonoff: "Ik begrijp zijn reactie. Ik begrijp dat mensen liever een jongen willen dan een meisje om op het land te werken. Ergens vind ik het ook te makkelijk om het machismo aan te vallen. De Argentijnse mannen lijden er momenteel zelf meer onder dan de vrouwen."

"Ze weten niet meer wat hun plaats in maatschappij is. De Argentijnse vrouw heeft een steeds sterkere positie op de arbeidsmarkt veroverd, terwijl de traditionele mannenbanen in de fabriek en in de landbouw zijn verdwenen. Ze zijn daarmee een soort tweederangsburgers geworden, wat kan leiden tot frustratie en agressie. Het is een interessant thema dat ik graag nog eens verder wil uitwerken in een ander filmscript."

Het LAFF heeft van 6 t/m 14 2010 mei plaats in Utrecht.