Muziekklimaat Ethiopië bloeit op

mei 2009 -

Neemt Ethiopië de toonaangevende rol van Mali over als het gaat om bruisend nieuw muziektalent? Dat is vooralsnog onwaarschijnlijk, maar de enorme opleving van de muziekindustrie in Ethiopië is opvallend.

›››
image

Een elektrische stoel van plastic flessen in het Venetië van het oerwoud

april 2009 -

De culturele organisatie La Restinga werkt sinds 2007 aan het project Crea Belén in de Peruaanse amazonestad Iquitos. Kinderen leren daar de complexe sociale problemen met creativiteit te lijf te gaan.

›››
image

Oproep tot actie bij EU-bijeenkomst over cultuur en ontwikkeling

april 2009 -

Scepsis en hoop kenmerken de Brussels Declaration, de slotverklaring van de internationale bijeenkomst Culture and creativity. Vectors for development.

›››
image

Poëzie houdt de hoop levend in Zimbabwe

april 2009 -

De aanhoudende politieke onrust in Zimbabwe fungeert als een muze voor dichters en schrijvers. Dichtkunst is een gereedschap geworden bij het uiten van protest in de strijd waar de Zimbabwanen dagelijks mee te maken hebben.

›››

Kamran Ashtari: "Internet is Irans enige publieke forum"

april 2009 -

Bieden satelliettelevisie, internet en digitale film in een land als Iran een mogelijkheid om aan censuur te ontsnappen? Deze vraag dringt zich op bij het zien van de Iraanse documentaire Head Wind.

›››

Zimbabwe in Pictures

april 2009 -

Zimbabwe in Pictures is een blog dat een bijdrage levert aan de onafhankelijke nieuwsvoorziening vanuit Zimbabwe. Hoofdredacteur/uitgever Chris Kabwato gaat in op de achtergronden en doelstellingen van het e-zine.

›››

Nigeriaanse filmprijzen winnen aan belang in heel Afrika

april 2009 -

De Africa Movie Academy Awards werden in 2005 ingesteld ten behoeve van de Nigeriaanse film. Langzamerhand wordt het echter een gebeuren voor het gehele continent, nu er plannen zijn voor een filmfonds dat de Afrikaanse cinema in leven moet houden.

›››

Mobiliteit kunstenaars centraal op symposium Caïro

april 2009 -

Onafhankelijke kunstwerkplaatsen, financiers, conservatoren, kunstenaars en netwerken uit het Midden-Oosten, Afrika en Europa vonden elkaar tijdens het Cairo Residency Symposium.

›››

Bijzondere filmpremière in Peruaanse sloppenwijk

april 2009 -

De Peruaans-Spaanse film La Teta Asustada, winnaar van de Gouden Beer tijdens de Berlinale 2009, beleefde een opmerkelijke première. De film werd voor het eerst aan het Peruaanse publiek vertoond in de sloppenwijk Manchay, waar hij grotendeels met lokale acteurs is opgenomen.

›››
image

Kunst achter tralies in India

april 2009 -

Kavita Shivdasani, werkzaam als lerares 'normen en waarden' uit Mumbai, had twee jaar geleden een uniek idee om de Indiase realiteit binnen de muren van haar klas te brengen. Ze nam haar leerlingen mee naar de gevangenis.

›››
image