Veel variatie bij tentoonstelling Palestijnse kunst

oktober 2009 -

De tentoonstelling Palestine: la création dans tous ses états in het Institut du Monde Arabe in Parijs geeft een beeld van een gevarieerde en ontwikkelde kunstscene.

›››
image

Rapport wil grotere rol lokaal bestuur bij millenniumdoelen

oktober 2009 -

Lokale overheden krijgen nauwelijks een rol toebedeeld in strategieën om de Millennium Ontwikkelingsdoelen te halen. Ook cultuur heeft nog altijd geen vaste plaats op die ontwikkelingsagenda veroverd. Een recent verschenen rapport – Culture, Local Governments and the Millennium Development Goals – van de United Cities and Local Governments (UCLG) pleit voor verandering en reikt stadsbesturen en gemeenten concrete handvatten aan.

›››

"Literatuur moet wonden helen in Oost-Timor"

oktober 2009 -

Schrijver, vertaler en activist  Abe Barreto Soares is vastbesloten de literatuur uit zijn land met alle technologische middelen die hem ter beschikking staan op de kaart te zetten. 

›››
image

Soedanees theater over geweld en verantwoordelijkheid

oktober 2009 -

Wat te doen als je 309 jaar in een grot geslapen hebt en dan plotseling wakker wordt? Het overkomt de personages in Walid Al Alphy's toneelstuk People of the cave, dat onlangs in de Rotterdamse schouwburg werd opgevoerd.

›››
image

Zweden bezuinigt op cultuur en ontwikkeling

oktober 2009 -

De Zweedse ontwikkelingsorganisatie Sida heft haar afdeling voor cultuur en media op. Een witboek, dat in december 2009 gepresenteerd zal worden, kan het tij misschien nog keren.

›››

Kunst in het ontwikkelingskorset

september 2009 -

Hoe vrij zijn kunstenaars om te schrijven, te zingen en te verbeelden wat ze willen? Welke rol spelen onbevangen, creatieve geesten bij de ontwikkeling van open en democratische samenlevingen? Wat is de agenda van donoren bij het ondersteunen van kunst in ontwikkelingslanden en wat voor impact heeft dat op de kunstbeoefening? Daarover gaat Kunst in het ontwikkelingskorset, een gezamenlijke produktie van de Kracht van Cultuur en ZAM Africa Magazine.

›››

Mobiele bioscoop uitkomst voor Irak

september 2009 -

De Nederlands-Irakese filmmaker Mohammed Al-Daradji werd er aanvankelijk om uitgelachen, maar nu brengt hij de Irakese bevolking filmcultuur op locatie.

›››

ArtEast en Cascoland, 'de echte kunstenaars van Kirgizië'

september 2009 -

Kunststudenten uit Kirgizië en kunstenaars van het Nederlandse Cascoland presenteerden hun 'interventies in de publieke ruimte' tijdens Boom-Boom, de vierde International Contemporary Art Exhibition in Bishkek, in augustus 2009.

›››
image

Urbaninform brengt grote en kleine stedenbouwers samen

september 2009 -

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont inmiddels in grote steden, en de meerderheid van de stadsbewoners bivakkeert in sloppenwijken. Een nieuwe website brengt architecten, kunstenaars en andere grote en kleine stadsplanners bij elkaar die daar duurzame en originele oplossingen voor willen bedenken.

›››

Wereldconferentie in Johannesburg over cultuurconflicten

september 2009 -

De International Federation of Arts Councils and Culture Agencies houdt een conferentie over de rol van kunst bij het voorkomen van conflicten.

›››