Culturele expressie op World Social Forum

februari 2004 -

In de berichtgeving over het vierde World Social Forum (WSF) nam cultuur een marginale plaats in. Toch had de organisatie ruimte gemaakt voor artistieke expressie.

›››

Kunstenaars vertellen over vrijheid en censuur

februari 2004 -

Op de themadag Claiming Artistic Freedom vertelden acht kunstenaars over hun situatie. HIVOS organiseerde de dag in samenwerking met het festival Winternachten.

›››

Muzikale erfenis inkomstenbron voor ruraal Angola

februari 2004 -

De functie van muziek als boodschappendrager is oeroud in Afrika. Tsikaya, een cultureel project in Angola, borduurt op dit idee voort.

›››
photo

Toekomstdromen thema van Winternachten-auteurs

februari 2004 -

Toekomstdromen is de titel van de thematische bloemlezing van de voordrachten op het festival Winternachten. De bundel biedt verhaalfragmenten en gedichten van zo’n 43 auteurs.

›››
image

Sithengi in Kaapstad: ontmoetingsplaats voor film- en televisieprofessionals

februari 2004 -

Sithengi is een internationale film- en televisiemarkt in Kaapstad, Zuid-Afrika. Het beoogt een internationaal platform in Afrikaanse context te bieden voor de handel in film en televisieproducties.

›››

Prins Claus Film Grant 2004 voor scenario uit Sri Lanka

februari 2004 -

De Prins Claus Film Grant is dit jaar toegekend aan Vimukhti Jayasundara uit Sri Lanka, voor het scenario The Abandoned Land.

›››

Phenix Foundation opgeheven

februari 2004 -

De Phenix Foundation, een organisatie die streeft naar versterking van de culturele diversiteit in het kunstaanbod in Nederland, wordt opgeheven. De financiers zijn ontevreden over de bereikte resultaten.

›››

BabelMed

januari 2004 -

Website over de culturen van het Middellandse Zeegebied.

›››

Tegendraadse rapporten belichten Arabische achterstand

januari 2004 -

De schrijvers van twee spraakmakende rapporten over de groeiende achterstand van de Arabische landen kregen op 10 december een van de Prins Claus Prijzen. Een dag eerder discussieerde een panel in de Rode Hoed in Amsterdam over de inhoud van de Arab Human Development Reports, die alleen al in Saoedi-Arabië één miljoen lezers trokken.

›››

Ambacht centraal bij Prins Claus Prijzen

januari 2004 -

Het ambacht als vernieuwde kracht in een globaliserende wereld. Tijdens de jaarlijkse prijsuitreiking op 10 december in het Koninklijke Paleis in Amsterdam vereerde het Prins Claus Fonds kunstenaars, denkers en culturele organisaties die nieuwe visies ontwikkelden op traditionele technieken en handwerk. De hoofdprijs ging naar de Chinees Wang Shixiang, die zijn leven wijdde aan de bestudering van het cultureel erfgoed van zijn land.

›››