Chileense president Bachelet kiest voor cultuur

mei 2009 -

'Más creación, más cultura', was een van de doelen die de regering van de Chileense president Michelle Bachelet zich stelde toen zij in 2006 aan de macht kwam. Inmiddels is die leus in concreet beleid omgezet.

›››

Oegandese ex-kindsoldaat krijgt koninklijke kunstopdracht

mei 2009 -

Nadat hij wist te ontsnappen uit het Verzetsleger van de Heer ontwikkelde Peter Paul Oloya zich tot beeldend kunstenaar. Zijn sculpturen zijn tegenwoordig te zien in Buckingham Palace in Londen en in het Oegandese presidentiële verblijf.

›››

Vervreemdende en indringende filmexperimenten uit India

mei 2009 -

Tijdens het Indy India- filmprogramma, in april 2009 in Den Haag, waren zeldzame, onafhankelijk van Bollywood geproduceerde films te zien. Shai Heredia stelde het programma samen.

›››
image

Nieuwe generatie Boliviaanse kunstenaars laat bravoure zien

mei 2009 -

'La Paz Ibero-Amerikaanse Culturele Hoofdstad 2009' betekent een forse impuls voor kunstgenres die in Bolivia doorgaans weinig aan bod komen.

›››
image

Daves Guzha: "Theater is een uitstekende manier om mensen te mobiliseren"

mei 2009 -

In zijn werk vertelt de Zimbabwese theatermaker Daves Guzha over de gigantische chaos in zijn land, maar ook over de hoop en overtuiging die hij koestert.

›››
image

Netwerken essentieel voor kunstmarketing in Zuidelijk Afrika

mei 2009 -

In Harare vond op 30 april en 1 mei 2009 een workshop plaats over kunstmarketing, gericht op tien landen uit Zuidelijk Afrika. Doel was het versterken van regionale markten voor creatieve producten, het ontwikkelen van geschikte marketingmodellen en de opbouw van een netwerk van kunstmarketeers.

›››

Bisi Silva: "Afrikaanse en Indiase kunstenaars hebben veel gemeen"

mei 2009 -

Het Centrum voor Hedendaagse Kunst (CCA) in Lagos, Nigeria heeft zijn kaarten gezet op contact, uitwisseling en samenwerking op het zuidelijk halfrond. Directeur Bisi Silva stelde onlangs in Mumbai een tentoonstelling samen met werk van zeven Afrikaanse kunstenaars.

›››
image

Aftrap voor regionaal dansnetwerk tijdens Arabisch Dansplatform

mei 2009 -

In de Arabische regio is de aandacht voor hedendaagse dans de afgelopen jaren in hoog tempo toegenomen. Hoog tijd dus  voor  van een netwerk van choreografen en dansers, vond men in april 2009 in Beiroet.

›››
image

Handelsakkoord EU stimuleert Caribische creatieve industrie

mei 2009 -

Lange tijd werd de culturele sector over het hoofd gezien in de internationale handelsverdragen die de Europese Unie (EU) met ontwikkelingslanden sloot. De overeenkomst Het Caribische Gebied erkent voor het eerst dat cultuur betekenisvolle commerciële kansen biedt.

›››

Hoofdrol voor magisch realisme in Caribenmuseum

mei 2009 -

In Barranquilla (Colombia) werd eind april het Museo del Caribe geopend. Met  moderne middelen wordt daar de unieke mengcultuur van de Cariben in beeld gebracht.

›››