Mohamed Kareem is acteur en theaterregisseur. Hij richtte in 2007 het kindertheaterfestival van Cairo op, waarvan hij thans directeur is.

Mohamed Kareem: “Afrika is ook van ons”

november 2009 -

Na drie jaar groeide zijn kindertheaterfestival uit tot een nationaal evenement in Egypte. Voor de eerste editie betaalde Mohamed Kareems organisatie – Manethon Foundation for Children & Puppets Theatre – uit eigen zak de kosten om theatergroepen uit vier landen deel te laten nemen aan het festival dat elk jaar in november plaats heeft. Dit jaar is het vanwege de Mexicaanse griep uitgesteld tot februari 2010. Bij de tweede editie kwamen er deelnemers uit negen landen. Nu doen zestien landen mee en krijgt het Cairo International Festival for Children Theatre steun van het Egyptische Ministerie van Cultuur. "Ze wilden eerst afwachten en kijken of we serieus waren", zegt Mohamed. Een nog groter succes is volgens hem dat hij de bekende Egyptische kindertoneelschrijver Nabeel Khalaf als erevoorzitter van het festival wist te strikken.

photo

Mohamed Kareem

Mohamed is een van de nieuwkomers bij het ARTerial Netwerk. “Egypte keek altijd naar het noorden en niet naar het zuiden. Maar Afrika is ook ons continent. We hebben veel culturele overeenkomsten. Het is ons erfgoed. We moeten meer communiceren en elkaars werelden beter begrijpen. Er zijn hier veel getalenteerde mensen. Velen hebben serieuze projecten maar ze hebben niet genoeg ervaring om sponsors te vinden. Bedrijven zijn een goede keuze. Steeds vaker willen ze investeren in Afrika, al was het maar omdat er zoveel mensen wonen die potentiële consumenten zijn. In Egypte is het sponsoren van de kunsten door bedrijven heel gewoon. Kunstenaars zouden ook vaker hun regeringen bij hun projecten moeten betrekken. Niet steeds denken dat de regering een vijand is."