Focus op migratie

'Culturele diversiteit is wel degelijk iets moois'

januari 2005 -

Wat zijn de voordelen van een multiculturele samenleving? Valt er in deze tijd van politieke polarisatie ook nog iets positiefs te zeggen over dit gevoelige thema? Het Prins Claus Fonds meent van wel en organiseerde daarom op 2 december 2004 een forumdiscussie, met een enthousiast en eensgezind internationaal gezelschap. 'Respect' was die avond het sleutelwoord.

›››

Hedendaagse nomaden: de Roma

Januari 2005 -

Hoe zien Roma jongeren zichzelf? Hoe staan ze in het leven? Wat zijn hun zorgen en hun ambities? In september vorig jaar kregen ze de gelegenheid om zich te uiten tijdens een videoworkshop in Roemenië. Roma jongeren uit verschillende Oost-Europese landen maakten films over zichzelf die 60 seconden duren.

›››

Anil Ramdas: "Geef ze de nul terug"

Januari 2005 -

Een pleidooi tegen het uit elkaar houden van beschavingen. Wiskunde-onderricht van Anil Ramdas.

›››

Shahidul Alam: In afwachting van een nieuwe verlosser

Januari 2005 -

Shahidul Alam wacht op een nieuwe messias en zoekt deze onder migranten.

›››

Op goed geluk, over de aard van migranten

januari 2005 -

Migratiespecialisten ten spijt, maar als ik aan immigranten denk, dan zie ik een gehoefd dier, een wildebeest of een gnoe, die op een zekere dag van het jaar woest dravend de Mararivier oversteekt...
Yvonne Adhiambo Owuor over migranten.

›››

Vrijheid betekent compromissen sluiten

januari 2005 -

Beeldend kunstenaar Inti Hernandez (Cuba) kwam een jaar geleden naar Nederland. Hoe ziet hij Nederland? En hoe beïnvloedt zijn situatie, tussen twee culturen in, zijn werk als kunstenaar?

›››

De Bidesia dicht- en zangtraditie

January 2005 -

Deze maand gaat het onderzoeksproject Bidesia over Hindoestaanse migratiegeschiedenis en cultuur van start. De herinneringen en verhalen van Hindoestanen over migratie in noordelijk India, Suriname en Nederland staan centraal in deze eerste fase van het onderzoek.

›››

Filmmakers van slag door moord op Van Gogh

Januari 2005 -

Op dinsdagochtend 2 november 2004 moet regisseur Theo van Gogh zijn continue felle kritiek op de islam met zijn leven bekopen. Hij wordt door een moslimfundamentalist "ritueel" vermoord. Sindsdien is de filmwereld in verwarring. Ook buiten Nederland. Hoe nu verder?

›››
Inhoud syndiceren