Shahidul Alam: In afwachting van een nieuwe verlosser

Januari 2005 -

Migratie heeft een belangrijke rol gespeeld bij alle religies. Mohammed's tocht naar Yathrib (tegenwoordig Medina) was veel meer dan alleen een reis van 250 kilometer. De stammen in Medina legden hun lot in de handen van Mohammed en ontsnapten op die manier aan de bekrompenheid van hun families en hun stam. Hij was de enige die onpartijdig was, vonden ze. Mohammed zelf werd achtervolgd door zijn eigen stam en beschouwde Medina als zijn eigen stad. Pas jaren later keerde hij terug in zijn voormalige woonplaats Mekka om die van het morele verval te redden. Belal was een slaaf afkomstig uit Abessiniƫ (nu Ethiopiƫ) die door Mohammed bevrijd werd. Hij had een prachtige stem en werd de Muezzin die alle inwoners van Mekka en uit het omliggende heuvelgebied opriep om te komen bidden.

Toen de Saraswati rivier was opgedroogd, trokken de Hindoestanen uit het eeuwenoude India naar de Ganges. Siddharta liet de welvaart van zijn paleis achter op zoek naar de zin van het leven. In Exodus zegt God tegen Abraham dat hij door de woestijn moet trekken. Jozef, Maria en het pasgeboren kindje Jezus vluchtten van Bethlehem naar Egypte. Jozef had gedroomd dat koning Herodes van plan was om alle pasgeboren baby's te laten vermoorden, uit vrees om door de nieuwe "Koning der Joden" van zijn troon te worden verstoten . Het leven van Jezus kenmerkt zich door voortdurende verplaatsing.

De doctrines van hergeboorte en transmigratie leiden ons naar andere sferen. Maar zelfs op aards niveau zijn er interessante feiten die te maken hebben met die vroege migratie en die in de moderne verhalen weggelaten worden. Bijvoorbeeld dat de Romeinen de bezetters van Palestina waren en dat Koning Herodes een stroman van dat regime was. En dat Jezus geboren is als politiek vluchteling in een land dat onderdrukt werd door een gehaat militair regime.

De mensen die dit jaar het kerstfeest van de overvloedige consumptie vieren, zouden eens stil kunnen staan bij het feit dat het Romeinse verlangen naar wereldmacht is vervangen door nieuwe imperialistische krachten. Het wachten is op een nieuwe migrant.