Winternachten 2009: Fake

december 2008 -

Fake is het thema van de komende editie van het literaire festival Winternachten in Den Haag. Schrijvers zijn meesters in het manipuleren van de werkelijkheid. Ze gebruiken het dagelijks leven en de geschiedenis om hun eigen verhaal te vertellen en het verhaal achter de werkelijkheid te zoeken. lees verder...

Winternachtenlezing 2009 door Nuruddin Farah

januari 2009 -

Wat betekent het voor een migrant om te leven tussen twee werelden? De Somalische schrijver Nuruddin Farah, die op 15 januari 2009 de Winternachtenlezing over dit thema hield, is een ervaringsdeskundige.

›››

José Eduardo Agualusa: "Behalve schrijvers zijn we ook altijd vertalers"

januari 2009 -

Volgens de Angolese schrijver staat identiteit altijd centraal in moderne literatuur van jonge landen.

›››

Nury Vittachi: "Ik ben een aardbewoner"

december 2008 -

Het complete interview met de in Sri Lanka geboren en in Hong Kong wonende schrijver Nury Vittachi over de verschillen tussen Azië en Europa, zijn werk en zijn literaire projecten.

›››

Nury Vittachi: Literaire prijzen veranderen levens

oktober 2008 -

Nury Vittachi is een uit Sri-Lanka afkomstige schrijver, journalist en televisiepersoonlijkheid. In dit essay zet hij aan de hand van een jeugdherinnering uiteen hoe literaire onderscheidingen mensenlevens kunnen veranderen - en zelfs redden.

›››

Perihan Magden: "Als mensen mijn land beledigen, voel ik me Turks"

december 2008 -

Perihan Magden's jongste roman Voor wie zijn wij op de vlucht moeder? gaat over de angst die ze voelde toen ze werd vervolgd en beschimpt vanwege haar steun aan een dienstweigeraar. "Ik vreesde toen voor mijn leven," zegt Magden in een interview over haar boeken, haar leven en de macht van een columnist.

›››

Indira Goswami vangt het harde leven in poëzie

december 2008 -

De Indiase schrijfster Indira Goswami was tot nu toe vrij onbekend in Europa, maar de toekenning van de Grote Prins Claus Prijs 2008 zal daar ongetwijfeld verandering in brengen.

›››

The Journey - Indira Goswami

december 2008 -

Indira Goswami schrijft behalve romans en gedichten ook verhalen. In 2001 verscheen de verhalenbundel The Shadow of Kamakhya, waarin ze het leven in haar geboorteprovincie Assam beschrijft. Het verhaal The Journey is typerend voor de stijl van Goswami. Het is poëtisch hoewel ze zware thema's als armoede en onafhankelijkheidsstrijd behandelt. Twee reizigers stranden met pech bij een berooide familie en zien hoe het leven zijn tol heeft geëist.

›››

Binyavanga Wainaina: Hoe schrijf je over Afrika?

december 2008 -

De Keniaanse schrijver Binyavanga Wainaina probeert soms tegen de klippen op het traditionele beeld over Afrika in de media bij te stellen. In een van zijn bekendste essays, How to write about Africa, veegt hij de vloer aan met alle clichés die er over Afrika bestaan.

›››

Nuruddin Farah houdt Somalië in leven met zijn pen

November 2008 -

De Somalische schrijver Nuruddin Farah wordt door velen genoemd als de belangrijkste Afrikaanse kandidaat voor de Nobelprijs voor de Literatuur. Het oeuvre waarmee Farah naam heeft gemaakt kent overwegend één thema: zijn vaderland Somalië dat hij in 1974 ontvluchtte tijdens het regime van dictator Siad Barre.

›››

Breyten Breytenbach: Een bespiegeling op vogelachtigheid

Februari 2006 -

In opdracht van Winternachten – internationaal literatuurfestival Den Haag, schreven Breyten Breytenbach en Afshin Ellian beiden een essay rond het thema ‘Helden van de Geest’.

›››

Verder lezen: literaire links

december 2008 -

"Internet betekent een revolutie voor de Arabische literatuur," zei de Algerijnse dichteres Lamis Saidi tijdens Winternachten 2008. Dankzij internet kunnen schrijvers zonder tussenkomst van een uitgever een wereldpubliek bereiken.

›››