Marjan Terpstra

Julia Solomonoff: "Argentijnse man lijdt zelf onder machismo"

mei 2010 -

Een van de juweeltjes van het  Latijns-Amerikaans Filmfestival is El último verano de la boyita van de Argentijnse Julia Solomonoff. Het is een teder dubbelportret van het stadsmeisje Jorgelina, dat de zomer op het platteland doorbrengt, en haar leeftijdgenoot Mario, die een groot geheim met zich meetorst.

›››

Pubers centraal op Latijns-Amerikaans Filmfestival

mei 2010 -

Veel recente films uit Latijns-Amerika gaan over verveelde pubers die niet weten wat ze met het leven aan moeten. De zesde editie van het LAFF probeert te achterhalen waarom. 

›››
image

Petina Gappah: "Humor is mijn persoonlijke wapen"

november 2009 -

De Zimbabwaanse schrijfster Petina Gappah is in 2009 internationaal doorgebroken met haar debuut Elegy for Easterly. Een rol als spreekbuis voor Afrika ziet zij voor zichzelf echter niet weggelegd.

›››
image

Urbaninform brengt grote en kleine stedenbouwers samen

september 2009 -

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont inmiddels in grote steden, en de meerderheid van de stadsbewoners bivakkeert in sloppenwijken. Een nieuwe website brengt architecten, kunstenaars en andere grote en kleine stadsplanners bij elkaar die daar duurzame en originele oplossingen voor willen bedenken.

›››

Zuid-Afrika in de ban van Sarah Bartmann

juli 2009 -

Het Zuid-Afrikaanse ministerie van cultuur schreef in maart 2009 een wedstrijd uit om een herinneringscentrum te ontwerpen waar Sarah of Saartjie Bartmann en haar volk - de Khoi San - centraal staan.

›››
image

Cubaanse kunst en geschiedenis in Groningen

juli 2009 -

Slavernij, revolutie en isolement zijn de thema's van de grote Cuba-expositie in het Groninger Museum. De tentoonstelling beslaat de periode 1868-heden, maar er is vooral veel aandacht voor de jaren na de machtsovername door Fidel Castro.

›››
image

Chileense president Bachelet kiest voor cultuur

mei 2009 -

'Más creación, más cultura', was een van de doelen die de regering van de Chileense president Michelle Bachelet zich stelde toen zij in 2006 aan de macht kwam. Inmiddels is die leus in concreet beleid omgezet.

›››

Hoofdrol voor magisch realisme in Caribenmuseum

mei 2009 -

In Barranquilla (Colombia) werd eind april het Museo del Caribe geopend. Met  moderne middelen wordt daar de unieke mengcultuur van de Cariben in beeld gebracht.

›››

Maritiem erfgoed Tanzania in kaart gebracht

maart 2009 -

Eeuwenlang vormde de kust van Tanzania het machtigste handelscentrum van Oost-Afrika. Ruïnes op Kilwa Kisiwani en Songo Mnara getuigen nog van die bloeitijd. Maar deze plekken lopen gevaar en zijn daarom op de Unesco-lijst met werelderfgoed in gevaar geplaatst. Het Nederlandse Centrum voor Erfgoedactiviteiten is gevraagd om te helpen bij het in kaart brengen en beschermen van de sites die zich onder de zeespiegel bevinden.

›››

Fake: fabels, feiten en fictie

december 2008 -

Fake is het thema van de komende editie van het literaire festival Winternachten in Den Haag. Schrijvers zijn meesters in het manipuleren van de werkelijkheid. Ze gebruiken het dagelijks leven en de geschiedenis om hun eigen verhaal te vertellen en het verhaal achter de werkelijkheid te zoeken.

›››
Inhoud syndiceren