Beleid

Breyten Breytenbach over cultuur in Afrika

april 2007 -

Is er eigenlijk wel sprake van een Afrikaanse cultuur, gezien de vele buitenlandse invloeden waaraan deze in de loop der tijd is blootgesteld? Breyten Breytenbach, schrijver en directeur van het Gorée Instituut in Senegal, deelt enkele van zijn twijfels.

›››

Masterplan Afrikaanse kunstsector in de maak

april 2007 -

Ruim vijftig sleutelfiguren uit de onafhankelijke Afrikaanse kunstwereld kwamen begin maart bijeen in het Gorée Instituut in Senegal. Versterking van de kunstsector was het veelomvattende thema.

›››

Europese Unie

maart 2007 -

Bij de Europese Unie staat cultuur en ontwikkeling vooral in dienst van handelsrelaties en economische samenwerking. Ook de nieuwe lidstaten lijken de kunsten niet hoog op hun agenda te hebben staan. Een uitzondering is het Europese beleid voor de ACP landen.

›››

Zweden

maart 2007 -

Sinds de jaren negentig neemt cultuur een steeds meer prominente plaats in op de internationale agenda. Maar de discussie over óf en hóe cultuur kan bijdragen aan armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling is nog lang niet bezworen. Deel één van een serie over cultuur- en ontwikkelingsbeleid van donorlanden.

›››

Finland

maart 2007 -

Cultuur staat steeds prominenter op de internationale agenda. Maar de discussie over óf en hóe cultuur kan bijdragen aan armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling is nog lang niet gesloten. Deel twee van een serie over cultuur- en ontwikkelingsbeleid van donorlanden: Finland.

›››

Zwitserland

maart 2007 -

Cultuur staat steeds prominenter op de internationale agenda. Maar de discussie over óf en hóe cultuur kan bijdragen aan armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling is nog lang niet gesloten. Deel drie van een serie over cultuur- en ontwikkelingsbeleid van donorlanden: Zwitserland.

›››

Frankrijk

maart 2007 -

Frankrijk koestert, beschermt en promoot graag de eigen cultuur. Maar liefst 367 Franse culturele instituten in 145 landen moeten tegenwicht bieden aan de dominerende Angelsaksische cultuur in de wereld. Deel vier van een serie over cultuur- en ontwikkelingsbeleid van donorlanden.

›››

Noorwegen

maart 2007 -

Cultuur is niets minder dan een mensenrecht en een essentiële kracht voor ontwikkeling, aldus het Noorse directoraat voor ontwikkelingssamenwerking. Volgens de Noren is het steunen van cultureel-erfgoedbehoud een middel om andere ontwikkelingsdoelen te behalen, zoals armoedebestrijding.

›››

Groot-Brittannië

maart 2007 -

Het Britse cultuur- en ontwikkelingsbeleid is vooral gericht op netwerken en uitwisselingen. Veel kunstprojecten hebben bovendien een sociale dimensie: democratie, mensenrechten, het milieu en gender spelen een rol.

›››

Duitsland

maart 2007 -

Het cultuurbeleid in Duitsland is gestoeld op de humanistische traditie waarin 'cultuur voor iedereen' en 'culturele pluriformiteit' centraal staan. Begrip bevorderen tussen culturen om conflicten te voorkomen is het voornaamste uitgangspunt van het Duitse internationale cultuurbeleid.

›››
Inhoud syndiceren