Beleid

Einde subsidie voor Mundial, Theatre Embassy en Music May Day

april 2010 -

De nieuwe financieringsregeling voor ontwikkelingssamenwerking van het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ingrijpende gevolgen voor enkele Nederlandse organisaties die actief zijn in cultuur en ontwikkeling.

›››

Afrikaans cultuurbeleid gebundeld

maart 2010 -

De Spaanse ontwikkelingsorganisatie AECID publiceerde samen met OCPA een uitgebreid rapport: Cultural Policies in Africa.

›››

The ARTerial Network verbindt Afrikaanse kunstenaars

november 2009 -

Het ARTerial Netwerk bracht in 2007 kunstenaars, culturele organisaties, kunstondernemers en cultuuractivisten bijeen op het Senegalese eiland Gorée. De overtuiging is dat het continent genoeg cultureel kapitaal in huis heeft om bruisende nationale kunstsectoren van te bouwen. Afrikaanse kunst is onderscheidend en onderdeel van het dagelijks leven. Het continent bracht genoeg rolmodellen voort om nieuwe generaties te inspireren.

›››

Peter Rorvik: "Sterke culturele organisaties zijn nodig op continent"

november 2009 -

De directeur van het Centre for Creative Arts in Durban, Zuid-Afrika vindt de tijd rijp voor een snellere informatiestroom op het continent en voor Zuid-Zuid-uitwisselingen.

›››

Mohamed Kareem: “Afrika is ook van ons”

november 2009 -

Mohamed is een van de nieuwkomers bij het ARTerial Netwerk. Zijn kindertheaterfestival groeide in drie jaar tijd uit tot een nationaal evenement in Egypte.

›››

Farai Mpfunya: “Het Zimbabwaanse conflict heeft mensen mondiger gemaakt”

november 2009 -

Het ARTerial Netwerk versterkt volgens Mpfunya de stem van Zimbabwanen in de kunstensector in Zimbabwe. "We kunnen voorbeelden en ervaringen van elders gebruiken voor onze eigen lobbyactiviteiten."

›››

Korkor Amarteifio: “Hedendaagse kunstenaars onzichtbaar in Ghana”

november 2009 -

Korkor Amarteifio bespeurt een voorzichtige mentaliteitsverandering bij de Ghanese politieke leiders ten aanzien van cultuur.

›››

Rapport wil grotere rol lokaal bestuur bij millenniumdoelen

oktober 2009 -

Lokale overheden krijgen nauwelijks een rol toebedeeld in strategieën om de Millennium Ontwikkelingsdoelen te halen. Ook cultuur heeft nog altijd geen vaste plaats op die ontwikkelingsagenda veroverd. Een recent verschenen rapport – Culture, Local Governments and the Millennium Development Goals – van de United Cities and Local Governments (UCLG) pleit voor verandering en reikt stadsbesturen en gemeenten concrete handvatten aan.

›››

Zweden bezuinigt op cultuur en ontwikkeling

oktober 2009 -

De Zweedse ontwikkelingsorganisatie Sida heft haar afdeling voor cultuur en media op. Een witboek, dat in december 2009 gepresenteerd zal worden, kan het tij misschien nog keren.

›››

Sibongile van Damme: "Bureaucraten zoals wij opereren binnen een beperkt mandaat"

september 2009 -

Sibongile van Damme over de lastige relatie tussen overheden, culturele fondsen en ontvangers.

›››
Inhoud syndiceren