Cultuur en conflict

Kunstenaarscollectief in Beiroet initieert oorlogsmonument

juni 2009 -

Met het project Silent Square in Beiroet willen cultuuractivist Alfred Tarazi en zijn partners het zwijgen rond de burgeroorlog in Libanon verbreken.

›››

Oegandese ex-kindsoldaat krijgt koninklijke kunstopdracht

mei 2009 -

Nadat hij wist te ontsnappen uit het Verzetsleger van de Heer ontwikkelde Peter Paul Oloya zich tot beeldend kunstenaar. Zijn sculpturen zijn tegenwoordig te zien in Buckingham Palace in Londen en in het Oegandese presidentiële verblijf.

›››

Daves Guzha: "Theater is een uitstekende manier om mensen te mobiliseren"

mei 2009 -

In zijn werk vertelt de Zimbabwese theatermaker Daves Guzha over de gigantische chaos in zijn land, maar ook over de hoop en overtuiging die hij koestert.

›››
image

Poëzie houdt de hoop levend in Zimbabwe

april 2009 -

De aanhoudende politieke onrust in Zimbabwe fungeert als een muze voor dichters en schrijvers. Dichtkunst is een gereedschap geworden bij het uiten van protest in de strijd waar de Zimbabwanen dagelijks mee te maken hebben.

›››

Zimbabwe in Pictures

april 2009 -

Zimbabwe in Pictures is een blog dat een bijdrage levert aan de onafhankelijke nieuwsvoorziening vanuit Zimbabwe. Hoofdredacteur/uitgever Chris Kabwato gaat in op de achtergronden en doelstellingen van het e-zine.

›››

Cambodjaans-Nederlands theater over Rode Khmer-regime

maart 2009 -

Terwijl het Rode Khmer-tribunaal van start ging vond eind februari 2009 in Phnom Penh de première plaats van Breaking the Silence, een theaterstuk over het schrikbewind van Pol Pot.

›››
image

Kunstencentrum in Goma trotseert oorlogsomstandigheden

februari 2009 -

Het stadje Goma in Oost-Congo blijft weinig bespaard. In 2002 was er een vulkaanuitbarsting. De afgelopen maanden werd het omsingeld door rebellen. Desondanks runnen de Katondolo brothers er een cultureel centrum.

›››

Indringend toneelstuk over Zuid-Afrikaanse macho's

februari 2009 -

It's a man's world legt een urgent probleem in Zuid-Afrika bloot: het traditionele machogedrag past niet langer in een veranderende samenleving, waarin vrouwen op meer gelijkwaardige voet leven met mannen.

›››

Free Dimensional: opereren op het snijvlak tussen kunst en mensenrechten

januari 2009 -

Todd Lester van Free Dimensional legt uit hoe zijn organisatie probeert sociale rechtvaardigheid te bevorderen door activisten faciliteiten te bieden in kunstenaarswerkplaatsen.

›››

Verhitte start voor Peruaans theaterproject

december 2008 -

Hoe maak je een kunstproject over openbare ruimte als de noodtoestand is afgekondigd? De makers van Desierto vonden een antwoord.

›››
Inhoud syndiceren