Cultuur en conflict

Aina zet media en cultuur in bij ontwikkeling en wederopbouw

juni 2007 -

Fotograaf Reza Deghati wil met zijn non-gouvernementele organisatie Aina een bijdrage leveren aan culturele wederopbouw in (voormalige) conflictgebieden als Afghanistan en Sri Lanka. Hij doet dit onder meer door journalisten op te leiden en tijdschriften op te richten.

›››

Reyum: gastvrij instituut voor Cambodjaanse cultuur

mei 2007 -

Ooit begonnen als tentoonstellingsruimte voor kunstdocenten, heeft Reyum in Phnom Penh zich ontwikkeld tot een gerenommeerd forum voor onderzoek, documentatie, beheer en promotie van traditionele en moderne Cambodjaanse kunst en cultuur.

›››

Nigeriaanse film over kindsoldaat onderscheiden op Fespaco

april 2007 -

Ezra , een speelfilm van de in Frankrijk wonende, uit Nigeria afkomstige Newton Aduaka, won de Etalon D'or de Yennenga op de 20 ste editie van het Fespaco. Dit Pan-Afrikaanse Film- en televisiefestival vond in maart 2007 in Ouagadougou (Burkina Faso) plaats.

›››
photo

Moeizame reis door Algerijnse samenleving

januari 2007 -

Barakat is de eerste lange speelfilm van de Algerijnse filmmaker Djamila Sahraoui. De film speelt in de jaren negentig in Algerije, de tijd van een bloedige strijd tussen moslimextremisten en het leger.

›››
photo

Lam Tungwar: van kindsoldaat tot rapper

januari 2007 -

"Drop your gun and go to school", zong Youssou N'Dour de kindsoldaten van zijn continent ooit toe. Maar wat te doen als je gelokt wordt door de belofte van onderwijs en die belofte blijkt vals?

›››

Oorlog en kunstpraktijk in Libanon

oktober 2006 -

Christine Tohme (1964, Libanon) is cultureel organisator, kunstactiviste en curator. Zij gaat in op de effecten van de oorlog in Libanon op de kunstscene aldaar.

›››

Jongeren, cultuur en vrijheid in Irak

augustus 2006 -

Schrijver/journalist Mariwan Kanie, een Iraakse vluchteling in Nederland, over hoe jongeren en cultuur in zijn land van herkomst zuchten onder een streng religieuze censuur.

›››

Leven tussen angst en hoop

mei 2006 -

Angst heeft een grotere greep op de wereld gekregen. Maar, aldus de samenstellers van het nieuwe Prince Claus Fund Journal Culture of Hope, er is ook wel degelijk sprake van hoop in het leven van vele mensen in regio’s waar de leefomstandigheden moeizaam zijn.

›››
image

KigeziNdoto: verlangens van de Afrikaanse vrouw

maart 2006 -

De muziektheatervoorstelling KigeziNdoto van The Theatre Company onder leiding van de Keniaanse theatermaakster en filmactrice Mumbi Kaigwa beleeft op 18 maart tijdens het Wereld Muziektheater Festival te Amsterdam haar wereldpremière.

›››
image

Iraanse filmer Mohammed Shirvani verwacht meer vrijheid voor kunstenaars

februari 2006 -

Op een zanderig weggetje fietst een oude man in het desolate landschap. Op zijn fiets is een grote rode vlag geplaatst. Om zijn schouder hangt een megafoon. Het is Mir Qanbar, kandidaat voor de presidentsverkiezingen in Iran. De Iraanse cineast Mohammed Shirvani maakte een tedere documentaire over hem.

›››
Inhoud syndiceren