Cultuur en conflict

Positieve reacties van Israëliërs én Palestijnen op Paradise Now

februari 2006 -

De film Paradise Now toont de laatste 24 uur uit het leven van twee jonge Palestijnen die een zelfmoordcommando 'mogen' uitvoeren én hun worsteling over de rechtvaardiging ervan.

›››
Paradise Now

Verenigde Naties gebruikt theater in Kosovo bij slachtofferleed

januari 2006 -

Als gevolg van de oorlog in Kosovo is het lot van 2500 mensen nog steeds onopgelost. In Pristina werkt het Center for Children’s Theatre Development samen met Office on Missing Persons and Forensics van het United Nations Mission in Kosovo aan een theaterproject onder de titel Voices.

›››

Verwoest Angola hunkert naar een nieuwe toekomst

november 2005 -

Richard Pakleppa opent zijn film 'Angola saudades from the one who loves you' met een optimistische belofte.

›››
photo

De Ander: over de rol van kunst en cultuur in de Balkan

november 2005 -

1 december 2005 vindt in Den Haag de conferentie 'The Heart of the Matter' plaats, over de rol van cultuur bij de integratie van de Balkan in de Europese Unie. Violeta Simjanovska ziet kunst en cultuur als basiselementen voor onze verdere sociale, culturele en economische ontwikkeling.

›››

De helden van Burundi in beeld

september 2005 -

In Burundi gaat de komende maanden de Ruciteme Drumming Group op tournee. De muzikanten brengen een ode aan de helden van de genocide in Burundi, nu elf jaar geleden. De Iraanse filmmaker Maziar Bahari reist met de drummers mee.

›››
photo

Een frisdrankgigant, een fotograaf en artistieke vrijheid

augustus 2005 -

"Waar ligt de grens als het gaat om het beschermen van de vrijheid van meningsuiting van kunstenaars?" vraagt de beroemde Indiase fotograaf Sharad Haksar zich af. Coca Cola (India) dreigde onlangs met een rechtszaak tegen Haksar omdat zijn foto over het tekort aan drinkwater in Indiase steden volgens hen imagoschade had veroorzaakt.

›››
image

Chirikure: 'Ik claim mijn recht om mezelf uit te drukken'

augustus 2005 -

Chirikure Chirikure put hoop uit de culturele historie van zijn land Zimbabwe. Economisch en politiek staat het land aan de rand van de afgrond. De dichter heeft te maken met fysieke en indirecte bedreigingen. Desondanks zegt Chirikure: 'Onze cultuuruitingen kunnen door niemand vernietigd worden.'

›››

PapaInk

augustus 2005 -

Een archief met kunst van kinderen: vitaal, expressief en nergens saai.

›››
PapaInk

Tin Moe mist de klank van het Burmees

maart 2005 -

'Cultuur is de erfenis van de mensen, onbreekbaar en voor de eeuwigheid ,' zegt de Burmese dichter Tin Moe.

›››
photo

Palestijnse en Israëlische kunst tegen 'ongezonde muur'

maart 2005 -

De muur op de Westelijke Jordaanoever bedreigt de gezondheid van de Palestijnen in dat gebied. Palestijnse en Israëlische kunstenaars werken mee aan een campagne tegen de muur en het hek.

›››
photo
Inhoud syndiceren