Cultuur en conflict

De verzamelplaats van de Djinns

februari 2005 -

Elif Shafak schreef deze tekst in opdracht van Winternachten - internationaal literatuurfestival Den Haag, uitgesproken op vrijdagavond 21 januari 2005 in Theater aan het Spui in Den Haag, in een programma met Vonne van der Meer, en gespreksleider Joyce Roodnat.

›››

Filmmakers van slag door moord op Van Gogh

Januari 2005 -

Op dinsdagochtend 2 november 2004 moet regisseur Theo van Gogh zijn continue felle kritiek op de islam met zijn leven bekopen. Hij wordt door een moslimfundamentalist "ritueel" vermoord. Sindsdien is de filmwereld in verwarring. Ook buiten Nederland. Hoe nu verder?

›››

Documentaire over aids-wezen laat vragen onbeantwoord

november 2004 -

Orphans of Nkandla draait tijdens het IDFA, eind november in Amsterdam. De film is onderdeel van een subthema van het festival over Afrika.

›››
photo

Prins Claus Film Grant 2004 voor scenario uit Sri Lanka

februari 2004 -

De Prins Claus Film Grant is dit jaar toegekend aan Vimukhti Jayasundara uit Sri Lanka, voor het scenario The Abandoned Land.

›››

Engelse documentaire over doodstraf wint Amnesty-DOEN Award op IDFA-festival

december 2003 -

De bekroonde documentaire Aileen: Life and death of a serial killer is een aanklacht tegen de doodstraf.

›››

Mensenrechtenorganisatie wint Wereldmuziek-prijs

november 2003 -

De WOMEX Award gaat dit jaar naar Freemuse, een organisatie die de vrijheid van expressie op muziekgebied bewaakt. De enige, en daarmee belangrijkste prijs voor wereldmuziek werd op 26 oktober uitgereikt tijdens het gelijknamige festival, dit jaar in het Spaanse Sevilla.

›››

Ivoorkust pakt culturele leven op

augustus 2003 -

Hoewel Ivoorkust na tien maanden oorlog de handen nog vol heeft aan ontwapening van de strijdende partijen, begint het culturele leven weer aan te trekken.

›››

Sri Lankees theater zorgt voor ophef

juli 2003 -

Het theaterstuk A Bed of Netles heeft voor ophef gezorgd in de pers in Sri Lanka. Niet alleen door de controversiële thema's, maar ook omdat het stuk laat zien dat er een machtige censuur is.

›››

Actueel, archief 2001 - 2003

mei 2003 -

Artikelen gepubliceerd voor juni 2003 zijn nog steeds beschikbaar op de oude website.

›››
Inhoud syndiceren