Cultuur en conflict

Popmuziek uit Iran: gewoon en ongewoon

april 2010 -

Vrij snel na de Iraanse revolutie was er een heuse opleving van klassieke muziek uit Iran. Er bestaat natuurlijk ook popmuziek in Iran, alleen weet niemand daar iets van. Maar dat gaat veranderen.

›››
image

Son of Babylon pleidooi voor onderling begrip

maart 2010 -

Toen Mohamed Al-Daradji kort na de val van Saddam Hoessein terugkeerde naar zijn vaderland Irak zat hij vol wraakgevoelens. Hij verwerkte zijn emoties in een film waarin, tegen de verwachting in, onderling begrip het thema is.

›››
image

Gedwongen sluiting fototentoonstelling in Bangladesh breed veroordeeld

maart 2010 -

Shahidul Alam is fotojournalist en mensenrechtenactivist in Bangladesh. Daags nadat de politie de opening van zijn tentoonstelling Crossfire onmogelijk maakte deed hij persoonlijk verslag voor De Kracht van Cultuur.

›››
image

Emotioneel theater in Rwanda

november 2009 -

"The Monument duurt zeventig minuten, maar na afloop zijn de bezoekers soms zo emotioneel dat ze nog uren blijven napraten." Dat zegt Jennifer Capraru, regisseur van de theaterproductie die in oktober 2009 in Rwanda werd opgevoerd.

›››

Njabulo Ndebele: "Koesteren verschil kan realiteit intercultureel contact verbergen"

oktober 2009 -

De Zuid-Afrikaanse schrijver en wetenschapper voorziet moeilijke tijden voor zijn land. Hij pleit voor een bedachtzame omgang met culturele diversiteit, nu Zuid-Afrika nog steeds in een overgangsperiode verkeert.

 

›››

Soedanees theater over geweld en verantwoordelijkheid

oktober 2009 -

Wat te doen als je 309 jaar in een grot geslapen hebt en dan plotseling wakker wordt? Het overkomt de personages in Walid Al Alphy's toneelstuk People of the cave, dat onlangs in de Rotterdamse schouwburg werd opgevoerd.

›››
image

Mijn plan voor Jeruzalem

september 2009 -

Componist Merlijn Twaalfhoven geeft een impressie van zijn ervaringen tijdens de voorbereiding van een project in Oost-Jeruzalem.

›››
image

Tenzin Tsundue dicht voor de vrijheid

augustus 2009 -

Met zijn gedichten, essays en korte verhalen verwoordt de Tibetaanse dichteractivist de verontwaardiging bij de Tibetaanse vluchtelingen in India over de situatie in hun vaderland.

›››
image

Odile Katese: "Rwanda heeft kunst nodig om weer te durven dromen"

juli 2009 -

De Rwandese schrijfster, actrice en regisseur houdt ervan om groot te denken. Haar droom: het creëren van een cultuur van hoop en geluk in Rwanda.

›››
image

Amazones van de drumkunst

juni 2009 -

Voor de Kracht van Cultuur maakte schrijver Koulsy Lamko een persoonlijk, literair portret van de Rwandese vrouwendrumgroep Ingoma Nsyha. 

›››
Inhoud syndiceren