Cultureel erfgoed

Can we make a difference? Museums, society and development in North and South

april 2009 -

Congresbundel over de relevantie van voormalige koloniale musea in de hedendaagse samenleving.

›››

Maritiem erfgoed Tanzania in kaart gebracht

maart 2009 -

Eeuwenlang vormde de kust van Tanzania het machtigste handelscentrum van Oost-Afrika. Ruïnes op Kilwa Kisiwani en Songo Mnara getuigen nog van die bloeitijd. Maar deze plekken lopen gevaar en zijn daarom op de Unesco-lijst met werelderfgoed in gevaar geplaatst. Het Nederlandse Centrum voor Erfgoedactiviteiten is gevraagd om te helpen bij het in kaart brengen en beschermen van de sites die zich onder de zeespiegel bevinden.

›››

Akram Zataari: "Verzamelen is een kunstvorm"

maart 2009 -

De Libanese videokunstenaar, curator en fotograaf  Akram Zaatari is ook een 'archive artist', want hij beschouwt verzamelen als een kunstvorm. De oude foto's die hij laat zien verschillen sterk van de beelden die we doorgaans uit het Midden-Oosten krijgen. Onlangs was Zaatari te gast bij The Human Body Special, in het kader van het programma Café Mediterranée in Amsterdam.

›››
image

Unesco's Atlas of the World's Languages in Danger

maart 2009 -

Geactualiseerde interactieve digitale atlas over de ongeveer 2500 talen die wereldwijd bedreigd worden.

›››

Erfgoedactiviteiten in Galle slaan aan bij bevolking

februari 2009 -

In de vestingstad Galle, in het zuidwesten van Sri Lanka, is in de afgelopen jaren onafgebroken gewerkt aan herstel van het unieke architectonische erfgoed. Bijzonder is dat de lokale bevolking nauw betrokken was bij de renovatie.

›››
image

Reddingsactie voor Haïtiaanse volksreligie

januari 2009 -

Volgens het westerse cliché jaagt Vodou angst aan, maar op Haïti staat de omstreden Vodou-cultuur anno 2009 op de nominatie om een eigen museum te krijgen.

›››

Tropenmuseum haalt de wereld binnen

december 2008 -

Op uitnodiging van het Tropenmuseum in Amsterdam stroomde een internationaal publiek toe voor het gratis toegankelijke symposium 'The Tropenmuseum for a change!' over de nieuwe opstelling van de vaste collecties op 11 december 2008.

›››
image

Volkenkundig museum in Khulm wordt toeristische trekpleister

november 2008 -

Er wordt  hard gewerkt aan de renovatie van het museum in Kaboel en de restauratie van het Bagh-e Jehan Nama- paleiscomplex in Khulm, het vroegere Tashqurghan.

›››
image

Pablo Groux: 'Wij zijn de erfgenamen van een unieke culturele traditie'

oktober 2008 -

Staatssecretaris van Cultuur van Bolivia Pablo Groux heeft uitgesproken ideeën over de rol van cultuur in de samenleving.

›››

Beste Franstalige poëzie Afrikaanse eilanden gebundeld

oktober 2008 -

In de bloemlezing Invitation to a voyage is de beste Franstalige poëzie van de Afrikaanse eilanden in de Indische Oceaan gebundeld. Dichter Nassuf Djailani hoopt dat 'zijn' Mayotte nu ook literair op de kaart komt te staan. 

›››
Inhoud syndiceren