Cultureel erfgoed

Prins Claus-laureaat Jeanguy Saintus: 'De doden brengen kracht en troost'

september 2008 -

De Haïtiaanse choreograaf wil zijn wortels niet verloochenen. De tradities van zijn land, waaronder voodoorituelen, vormen het uitgangspunt voor zijn werk.

›››

CIE Erfgoeddag Zuid-Afrika krijgt vervolg als internetplatform

juni 2008 -

Om het netwerk op het terrein van cultureel erfgoed de mogelijkheid te geven met elkaar in contact te blijven, en kennis en expertise over projecten uit te wisselen, is er nu een internetplatform.

›››

Succesvol restauratieproject in Djenné, Mali

juni 2008 -

Malinese meester-metselaars richtten een onderneming op voor het behoud van de monumentale leemarchitectuur in Djenné. Daarmee wordt bovendien de plaatselijke werkgelegenheid versterkt.

›››

Meer ruimte voor maatschappelijke rol musea

mei 2008 -

Hoe voorkomen musea in het Zuiden dat ze meer energie steken in contacten met westerse musea dan met de eigen omgeving? Jonge museumprofessionals uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika kwamen op 15 en 16 mei 2008 samen met hun Nederlandse counterparts om deze en andere kwesties te bespreken.

›››

Shona-beeldhouwkunst past zich aan aan de vraag

mei 2008 -

Shona-beeldhouwkunst is een wezenlijk onderdeel van Zimbabwes nationale identiteit. De beeldhouwpraktijk heeft zich de laatste decennia aangepast aan een veranderende vraag.

›››

Marokkaans festival voor soeficultuur benadrukt spiritualiteit

mei 2008 -

Het soefisme, de mystieke stroming in de islam, wordt wereldwijd gepraktiseerd en wint al jaren aan populariteit. In de Marokkaanse stad Fes ontstond daarom in 2006 het Festival de Fès de la Culture Soufie.

›››
photo

Zuid-Afrikaanse musea vissen achter het net

april 2008 -

Kunst van Zuid-Afrikaanse kunstenaars verkoopt zo goed op buitenlandse veilingen dat musea in eigen land zich de aankoop van het werk niet meer kunnen veroorloven. Het gevolg is dat de schilderijen van nationale 'meesters', die vaak van grote cultureel-historische betekenis zijn, naar het buitenland verdwijnen.

›››
image

Kunstnijverheid versterkt economie op Senegalese platteland

april 2008 -

In een van Senegals armste regio's verschaft het plaatselijk gerund ambachtelijk initiatief Maam Samba werk aan meer dan 350 werknemers.

›››
photo

Zuid-Afrika en Nederland intensiveren samenwerking in cultureel erfgoed

februari 2008 -

Meer samenwerking en ook meer gezamenlijke projecten is het resultaat van het bezoek dat staatssecretaris voor Europese Zaken Frans Timmermans van 4 tot 8 februari 2008 aan Zuid-Afrika bracht.

›››

Dicteewinnares Olga Orman: "Papiaments is de taal waardoor ik adem"

februari 2008 -

Sinds vorig jaar is het Papiaments een officiële taal op Aruba, Bonaire en Curaçao. Kinderboekenschrijfster, verhalenvertelster en voormalig onderwijzeres Olga Orman is verheugd.

›››
photo
Inhoud syndiceren