Cultureel erfgoed

Museumhandboek vertaald voor Portugeestalige Afrikaanse landen

september 2006 -

Professionalisering van musea in de Lusofone Afrikaanse landen was het doel van een eind augustus gehouden werkconferentie in Nairobi.

›››

Tropenmuseum Amsterdam schenkt kunstwerken aan Suriname

augustus 2006 -

Het Tropenmuseum in Amsterdam schonk onlangs 45 schilderijen, sculpturen, foto’s en zeefdrukken van vooraanstaande Surinaamse kunstenaars aan het Surinaams Museum in Paramaribo.

›››

Xhosa eindelijk onderdeel van Zuid-Afrikaanse letteren

juni 2006 -

Ondanks elf officiële talen verschijnen in Zuid-Afrika vrijwel alleen boeken in het Engels en Afrikaans. Dichter en schrijver James Matthews, eigenaar van uitgeverij Realities, probeert daar verandering in te brengen. Met steun van het Ministerie van Kunst en Cultuur publiceert hij een reeks boeken in het Xhosa. Sindiwe Magona’s boek ‘Abantwana Baba Ntwana Bam’, eind april gelanceerd in Langa Township in Kaapstad, is de tweede uitgave.

›››

Audio-archeologie op de Antillen

maart 2006 -

De Nederlander Tim de Wolf heeft een fascinatie voor Antilliaanse muziek. Hij digitaliseert langspeelplaten uit de periode 1944-1970 en reconstrueert aan de hand van krantenarchieven en interviews met betrokkenen de geschiedenis van de liedjes.

›››
foto

Iraanse fotografe redt cultuurgoed na aardbeving Bam

februari 2006 -

Fotografe Parisa Damandan wist na de verwoestende aardbeving in Bam duizenden negatieven te redden uit het puin. Twee jaar na de aardbeving werkt de Iraanse nog hard aan de voltooiing van het project.

›››

Malawisch centrum gaat cultureel erfgoed bewaren

februari 2006 -

In het zuiden van Malawi is een cultureel centrum in aanbouw. Het centrum moet uitgroeien tot de plek waar Malawiërs en buitenlanders bijgepraat worden over het natuurlijk en cultureel erfgoed van Lower Shire.

›››

Masterpieces of the Oral and Intangible Heritage of Humanity

januari 2006 -

De lijst van immateriële meesterwerken van Unesco.

›››
Masterpieces of Intangible Heritage

AFRICOM

december 2005 -

Website over Afrikaanse musea.

›››
AFRICOM

Restauratie historische officierswoning in Paramaribo krijgt mogelijk vervolg

november 2005 -

Het Nola Hatterman Instituut (NHI) in Paramaribo is op 24 oktober feestelijk heropend. Kansarme jongeren hebben de historische huisvesting van deze kunstinstelling onder vakkundige begeleiding gerestaureerd. Er wordt al gesproken over een vervolgproject op korte termijn.

›››

Lokale tradities in de mode

oktober 2005 -

Werd het fashion-bolwerk voorheen nog bestuurd vanuit Parijs, Londen en Milaan, tegenwoordig wordt het modebeeld gevormd vanuit alle uithoeken van de wereld. De tentoonstelling 'Global Fashion / Local Tradition' laat de diversiteit van de hedendaagse mode zien, waarbij de scheidslijn tussen Westerse mode en niet-Westerse kledingstijlen steeds meer vervaagt.

›››
photo
Inhoud syndiceren