Cultureel erfgoed

Soccer City: blijvend symbool van gastvrij en veilig Zuid-Afrika?

juni 2010 -

Een 'kalebas' die de smeltkroes van de Afrikaanse bevolking weerspiegelt, zo wordt het onlangs geheel vernieuwde voetbalstadion in Johannesburg aangeduid.

›››
image

Dromen van het Afrikaanse Nieuwe Bouwen

mei 2010 -

Moderne architectuur in Afrika is onlosmakelijk verbonden met het postkoloniale tijdperk. Architect Antoni Folkers schreef een boek over de soms lastige verhouding tussen het Nieuwe Bouwen en de traditionele Afrikaanse architectuur.

›››

Erfgoed Afrika bedreigd

maart 2010 -

Een uitslaande brand verwoestte in maart 2010 de graven van de Buganda-koningen, net buiten de Oegandese hoofdstad Kampala. Het incident valt temeer te betreuren omdat Afrika nog steeds de Unesco-werelderfgoedlijst aanvoert.

›››

Tsikaya, músicos do interior

oktober 2009 -

Tsikaya.org is meer dan een website: het is het eerste digitale muziekarchief van Angola.

›››
image

Erfgoeddag Brazilië: op zoek naar een nieuwe Maurício de Nassau

oktober 2009 -

Tijdens de heritage Day Brazil, die begin oktober in Rotterdam plaatshad, werd er gepleit voor een frisse, brede blik op internationale erfgoedsamenwerking.

›››

Bezemtentoonstelling in Rajasthan verheft het schijnbaar onbeduidende

augustus 2009 -

Het Arna-Jharna-woestijnmuseum van Rajasthan laat het sociale, culturele en economische belang zien van de op het eerste gezicht nederige bezem.

›››
image

Mongoolse punkzanger maakt ommezwaai naar volksmuziek

augustus 2009 -

Van punkmuzikant tot neo-traditionalistische liedvertolker is een radicale ommezwaai. Vooral als het om een jonge Chinees van Mongoolse afkomst uit Bejing gaat.

›››
image

Zuid-Afrika in de ban van Sarah Bartmann

juli 2009 -

Het Zuid-Afrikaanse ministerie van cultuur schreef in maart 2009 een wedstrijd uit om een herinneringscentrum te ontwerpen waar Sarah of Saartjie Bartmann en haar volk - de Khoi San - centraal staan.

›››
image

Omstreden antieke Afrikaanse keramiek in Zwitserland

juni 2009 -

De expositie African Terra Cotta: a Millenary Heritage, die in het Barbier-Mueller-museum in Genève is te zien, is het doelwit van een actie tegen kunstroof.

›››

Hoofdrol voor magisch realisme in Caribenmuseum

mei 2009 -

In Barranquilla (Colombia) werd eind april het Museo del Caribe geopend. Met  moderne middelen wordt daar de unieke mengcultuur van de Cariben in beeld gebracht.

›››
Inhoud syndiceren