Cultuur en ethiek

La Forma Equivalente: nieuwe visie op beeld en macht in Midden-Amerika

oktober 2008 -

Twintig jonge kunstenaars uit Midden-Amerika laten in een reizende tentoonstelling  zien hoe 'beeldmarginalisering' in hun regio tot stand komt.

›››
image

Biënnale São Paulo in quarantaine

oktober 2008 -

De tweejaarlijkse kunsttentoonstelling, de grootste in zijn soort in Zuid-Amerika en één van de belangrijkste ter wereld, gaat op 26 oktober 2008 van start zonder dat er ook maar één kunstwerk geëxposeerd wordt.

›››

Seun Kuti: 'Afrika moet Afrika redden'

Oktober 2008 -

Terwijl de boodschap van zijn beroemde vader Fela Kuti 'stand up and fight'  was, roept de 25-jarige Seun zijn gehoor op om niet te vechten maar na te denken.

›››
foto

Arabische schrijfsters: manwijven noch Scheherazades

september 2008 -

De Syrisch-Koerdische schrijfster en journaliste Maha Hassan verbleef op uitnodiging van Amsterdam Vluchtstad een jaar lang (tot augustus 2008) in het voormalige, gerenoveerde appartement van Anne Frank en haar familie aan het Amsterdamse Merwedeplein. Volgens Maha Hassan is de vrouwelijke auteur in de Arabische wereld nog steeds gevangen in stereotypen.

›››

'Espacio Aglutinador geeft onafhankelijke kunst de ruimte'

juli 2008 -

In de woning van curator Sandra Ceballos in Havana worden artist in residence-projecten en baanbrekende tentoonstellingen georganiseerd.

›››
foto

Virtuele galerie voor Palestijnse kunstenaars

juli 2008 -

Een online tentoonstelling en een daaraan verbonden onderwijsproject maken het werk van Palestijnse kunstenaars op meerdere niveaus toegankelijk.

›››
foto

Nasrin Alavi vestigt hoop op Iraanse blogosfeer

april 2008 -

Als je Nasrin Alavi, schrijfster van het blogboek Wij zijn Iran, mag geloven dan zal de volgende revolutie in Iran worden ontketend door de blogscene.

›››

Lornah Kiplagat: "Sport kan zelfs in oorlogstijd voor communicatie zorgen"

maart 2008 -

De Nederlandse regering wil de komende vier jaar 16 miljoen euro uittrekken voor het stimuleren van sport in tien ontwikkelingslanden. Langeafstandsloopster Lornah Kiplagat wordt ambassadeur van het project.

›››

Indiase prostituees spreken zich uit in eigen tijdschrift

oktober 2007 -

In een bordeel in Mumbai komt iedere maand een groep vrouwen bijeen om te plannen, te schrijven, verhalen te verzamelen en een blad uit te geven.

›››

Koerdische cultuur in de hoofdrol

augustus 2007 -

Het vertonen van Half Moon, van de Iraans-Koerdische regisseur Bahman Ghobadi, is vanwege 'separatistische elementen' in eigen land niet toegestaan. Het verbod op zijn film heeft grote consequenties voor Ghobadi's verdere werk.

›››
photo
Inhoud syndiceren