Cultuur en ethiek

Anwar Ibrahim: "Educatie en cultuur zijn de motor van ontwikkeling"

juli 2007 -

De voormalige Maleisische minister en vice-premier Anwar Ibrahim reist de hele aardbol over om een dialoog tussen verschillende religies op gang brengen. Hij was in juni 2007 in Nederland op uitnodiging van de Society for International Development (SID).

›››

Musici in Iran hebben lange adem nodig in de strijd tegen censuur

juli 2007 -

Sinds 1979 is muziek in Iran verboden. De documentaire Sounds of Silence (2006) van Amir Hamz (Duitsland) laat zien dat het land desondanks - of misschien juist daardoor - een bruisende muziekscene kent. Musici weten de regels van de censor inventief te omzeilen.

›››

Mathare Youth Sports Association maakt Keniase meisjes weerbaar en zelfstandig

mei 2007 -

Meisjes uit een sloppenwijk in Nairobi staan economisch en sociaal steviger in hun schoenen door deel te nemen aan voetbaltoernooien in binnen- en buitenland.

›››

Het Audiovisuele Universum van Indiaanse Volken

mei 2007 -

Wie denkt dat Indianen in Latijns Amerika nog geloven dat een foto hun ziel wegneemt of hard weglopen voor een videocamera heeft het mis. Sinds de eerste antropologische en artistieke experimenten in de jaren zeventig en tachtig is er op dit continent een heuse Indiaanse film- en videoproductie ontstaan.

›››

Hivos Cinema Unlimited Award

april 2007 -

Ontwikkelingorganisatie Hivos heeft een filmprijs in het leven geroepen: de Hivos Cinema Unlimited Award.

›››
photo

Rechten van de San op politieke agenda in Angola

maart 2007 -

Na een lobbyactie van een lokale organisatie heeft de Angolese regering beloofd eindelijk beleid te ontwikkelen ter bescherming van de San, de eerste bewoners van zuidelijk Afrika. Begin april 2007 belicht een conferentie in Lubango hun belabberde levensomstandigheden.

›››

Alternatieve muziekscene op Cuba wint terrein

december 2006 -

Alternatieve muziek heeft het moeilijk op Cuba: geen platenlabel neemt rock, punk, rap of reggae op in zijn catalogus. 'Niet Cubaans' is steeds het oordeel.

›››
photo

Arabische PEN wil uitwisseling met het Westen

november 2006 -

PEN-clubs verspreiden zich over de Arabische wereld. Een samenwerkingsproject van Scandinavische en Arabische partners speelt daarbij een bijzondere rol.

›››

Tien geboden voor multicultureel Nederland

oktober 2006 -

Hoe moet Nederland omgaan met het taalgebruik van etnische minderheden? Hierover discussieerden schrijvers, wetenschappers, studenten en andere geïnteresseerden op 27 september in het Korzo Theater te Den Haag.

›››

Studie naar de dekolonisatie

augustus 2006 -

De Universiteit van Leiden onderzoekt met World Art Studies het kolonialisme in de kunstgeschiedenis. Want of het nu post- of neo- is geworden, het woord koloniaal is ook op deze tijd nog steeds van toepassing.

›››
Inhoud syndiceren