Cultuur en ethiek

Dekolonisatie van de hedendaagse kunst

mei 2006 -

Ruim honderd professionals verzamelden zich op 31 maart en 1 april voor het symposium Art contemporain et sociétés post-coloniales in het gerenoveerde Petit Palais. Het onderwerp van gesprek vindt zijn oorsprong in de tijd van de bouw van deze Parijse kunsttempel: hoe staat de hedendaagse kunst ervoor in het post-koloniale tijdperk?

›››
image

Naar een nieuwe dialoog over de islam

mei 2006 -

De Pakistaanse hoogleraar godsdienststudies Riffat Hassan over religie, ethiek en geweld.

›››

Indiase uitgeverij Navayana tegen het kastenstelsel

april 2006 -

Navayana is een onafhankelijke Indiase uitgeverij die zich inzet om aan te tonen dat het kastenstelsel de belangrijkste breuklijn is onder de Indiase samenleving. Navayana stelt zich tot doel om het kastenstelsel te doorgronden evenals de manier waarop het kastenstelsel aspecten van het dagelijks leven beinvloedt, zodat strategieën kunnen worden ontwikkeld om het te bestrijden.

›››

Debat op de Filippijnen over schoonheid

maart 2006 -

De conferentie The Politics of Beauty bracht experts en kunstenaars van over de hele wereld in Manila bijeen om te praten over wat schoonheid is en hoe politieke ontwikkelingen schoonheids-belevingen beïnvloeden. Maar ook liefde en schoonheid hebben veel met elkaar te maken.

›››

Het kastenstelsel in India

april 2006 -

Meer dan 2500 jaar geleden ontstond in India het kastenstelsel: de varnashrama dharma. Deze theorie over klassenongelijkheid houdt in dat mensen in bepaalde kasten worden ingedeeld.

›››

Breyten Breytenbach: Een bespiegeling op vogelachtigheid

Februari 2006 -

In opdracht van Winternachten – internationaal literatuurfestival Den Haag, schreven Breyten Breytenbach en Afshin Ellian beiden een essay rond het thema ‘Helden van de Geest’.

›››

Afshin Ellian: Stop capitulatie voor bedreiging

februari 2006 -

In opdracht van Winternachten – internationaal literatuurfestival Den Haag, schreven Breyten Breytenbach en Afshin Ellian beiden een essay rond het thema ‘Helden van de Geest’.

›››

Zapiro en de macht van de humor

december 2005 -

Zapiro heeft op 7 december de Prins Claus Prijs 2005 gekregen ‘voor zijn vlijmscherpe blik op nationale en internationale kwesties’. De prijs sluit aan bij een het nieuwe thema Humor en Satire, dat het fonds dit jaar hanteert .

›››
Cartoon Zapiro

Novib / PEN Awards voor vervolgde schrijvers

december 2005 -

De Tunesische journaliste Sihem Bensedrine ontving op 19 november tijdens het Crossing Border Festival in Den Haag een van de vijf Novib / PEN Awards.

›››

Wereld Kinderfestival reist naar Marokko

november 2005 -

In 1989 namen de Verenigde Naties en Unicef het Verdrag voor de Rechten van het Kind aan. Met het zetten van hun handtekening verplichtten 191 landen zich tot het beschermen van de rechten van kinderen.

›››
photo
Inhoud syndiceren