Cultuur en ethiek

Amartya Sen over de culturele grondslag van democratie

oktober 2005 -

In 'The Argumentative Indian' beschrijft de Indiase filosoof en Nobelprijswinnaar voor de economie Amartya Sen hoe culturele tradities India tot een robuuste democratie hebben gemaakt.

›››

Malinese muzikantes doorbreken spelregels

oktober 2005 -

Muziek is Mali's grootste en belangrijkste exportproduct. Veel muzikanten zijn ervan overtuigd dat het bespelen van de traditionele instrumenten is voorbehouden aan mannen. Madina N'Diaye en andere muzikantes houden zich niet aan die ongeschreven spelregels.

›››

Religie om levens te redden

oktober 2005 -

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wil het taboe op religie in ontwikkelingsamenwerking doorbreken. Daarom riep het ministerie een Kennisforum Religie en Ontwikkelingsbeleid in het leven. De Adviesraad voor Internationale Vraagstukken (AIV) deed onderzoek naar het onderwerp en bracht advies uit.

›››

De strijd voor onafhankelijke media in Irak

september 2005 -

Onlangs vierde het Iraakse dagblad Al-Sabah Al-Jadeed (De Nieuwe Morgen) zijn eerste verjaardag. Vanuit Irak beschrijft journaliste Anneke van Ammelrooy de inspanningen voor onafhankelijke journalistiek.

›››

Gay Pride Bogota drijft spot met macho Colombia

augustus 2005 -

Veel inwoners van Bogota spraken er schande van. De Gay Pride Parade 2005, die op 3 juli door het centrum van de Colombiaanse hoofdstad trok, veegde de vloer aan met de katholieke moraal en het machismo in dit zeer gewelddadige land.

›››

Utan Kayu op de bres voor het vrije woord

juli 2005 -

Komunitas Utan Kayu is een organisatie van kunstenaars, wetenschappers en journalisten, die zich sterk maakt voor de vrijheid van meningsuiting in Indonesië.

›››

Poëzie als antwoord op geweld

juni 2005 -

In Colombia vindt van 24 juni tot en met 2 juli 2005 voor de 15e keer het Internationale Poëziefestival van Medellín plaats. Tijdens dit evenement dragen 80 dichters uit 52 landen uit hun werk voor. De belangstelling voor de voordrachten is overweldigend, ruim 100.000 mensen komen luisteren in theaters, parken, ziekenhuizen, gevangenissen en op pleinen.

›››

Politie Mexico leest tegen de criminaliteit

april 2005 -

Boeken lezen om promotie te maken: dat is waar alle 1200 agenten van Nezahualcóyotl, een voorstad van Mexico City, zich voor gesteld zien. Doel: 50% minder criminaliteit.

›››

Freemuse, freedom of musical expression

april 2005 -

Muziek zonder censuur.

›››
Freemuse
Inhoud syndiceren