Cultuur en ethiek

Kunstfestival Harare bindt strijd aan met isolationisme

mei 2010 -

Ondanks twee verkiezingen, een cholera-epidemie en de voortdurende inflatie houdt het HIFA nog steeds vol. Door de groeiende interesse van buiten Zimbabwe is het festival een belangrijk platform geworden. 

›››
image

Achille Mbembe: "Donoren hebben een simplistische notie van ontwikkeling"

september 2009 -

Achille Mbembe over de wrede confrontatie tussen geld en ideeën.

›››

Popmuziek voor kinderrechten in Sierra Leone

juli 2009 -

Children's Advocacy Production uit Freetown, Sierra Leone, vindt dat ieder kind de Child Right Act uit het hoofd moet kennen. Daarom stelt de organisatie een liedjesalbum samen om kinderen het verdrag al neuriënd uit het hoofd te laten leren.

›››

Moeizaam debuut voor Keniaanse televisiepoppensatire

juni 2009 -

Het klimaat voor satire is momenteel ongunstig in Kenia, en ook de kersverse XYZ-Show lijkt daaraan ten prooi te vallen.

›››

Kamran Ashtari: "Internet is Irans enige publieke forum"

april 2009 -

Bieden satelliettelevisie, internet en digitale film in een land als Iran een mogelijkheid om aan censuur te ontsnappen? Deze vraag dringt zich op bij het zien van de Iraanse documentaire Head Wind.

›››

Koulsy Lamko over de exotische mens

maart 2009 -

Teylers Museum in Haarlem biedt van januari tot mei 2009 plaats aan de tentoonstelling "De exotische mens. Andere culturen als amusement". De uit Tsjaad afkomstige schrijver Koulsy Lamko geeft een persoonlijke impressie.

›››

Murali Nair over The Crossing

maart 2009 -

Murali Nair vertelt over het ontstaan van The Crossing, één van de 22 korte films die in opdracht van de UNHR werden geproduceerd ter gelegenheid van de 60e verjaardag van de verklaring van de rechten van de mens.

›››

Stories on Human Rights – zestig jaar mensenrechten in film

maart 2009 -

Tweeëntwintig bekende filmmakers en beeldend kunstenaars maakten korte filmpjes over het thema mensenrechten. Dit filmproject ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de verklaring van de rechten van de mens is in zijn geheel te zien op YouTube.

›››
image

Winternachtenlezing 2009 door Nuruddin Farah

januari 2009 -

Wat betekent het voor een migrant om te leven tussen twee werelden? De Somalische schrijver Nuruddin Farah, die op 15 januari 2009 de Winternachtenlezing over dit thema hield, is een ervaringsdeskundige.

›››

Perihan Magden: "Als mensen mijn land beledigen, voel ik me Turks"

december 2008 -

Perihan Magden's jongste roman Voor wie zijn wij op de vlucht moeder? gaat over de angst die ze voelde toen ze werd vervolgd en beschimpt vanwege haar steun aan een dienstweigeraar. "Ik vreesde toen voor mijn leven," zegt Magden in een interview over haar boeken, haar leven en de macht van een columnist.

›››
Inhoud syndiceren