Kunst en ontwikkeling

Architect Francis Kéré: 'Gebouwen moeten ademen'

november 2008 -

In het werk van de jonge architect uit Burkina Faso zijn duurzaamheid en een verregaande betrokkenheid bij de ontwikkeling van zijn vaderland constante waarden.

›››

Kaapverdische dans: heftig, ruw en theatraal

oktober 2008 -

Hedendaagse dans is zeldzaam op de Kaapverdische eilanden, maar het gezelschap Raiz di Polon is geliefd in eigen land en ver daarbuiten.

›››
image

'Het Kilimanjaro Film Institute legt de nadruk op ondernemingsgeest'

oktober 2008 -

De markt voor film en televisie groeit in Kenia. Er is daarom behoefte aan geschoolde cameramensen, scenarioschrijvers en editors.

›››

Blank Noise: blog tegen seksueel geweld in India

oktober 2008 -

In India wordt het ongewenst seksueel benaderen van vrouwen in de openbare ruimte onschuldig omschreven als eve-teasing. Kunstenaar Jasmeen Patheja ergert zich aan dit eufemisme en bindt al jaren de strijd aan met het verschijnsel.

›››
image

Beruchte video halls maken Oegandese films toegankelijk

september 2008 -

Video halls hebben in Oeganda een slechte reputatie. Voor weinig geld kan men in de armoedige gebouwtjes een film zien. Zijn video halls niettemin een stap op weg naar een volwassen filmcultuur in Oeganda?

›››
foto

Indonesische transgender-actrices: 'We willen het stigma doorbreken'

augustus 2008 -

Drie queers schitterden tijdens het Yogyakarta Arts Festival in de persoonlijke en realistische theatervoorstelling Deleilah. Kusuma Ayu, Maria Alda Novika en Arum Marischa waren nauw betrokken bij het script, dat dicht bij hun eigen leven blijft.

›››
photo

Indiase sekswerksters bereiken breed publiek met documentair toneelstuk

augustus 2008 -

In de Indiase populaire cultuur wordt het leven van sekswerksters vaak onder een vergrootglas gelegd. In My Mother, The Gharwali, Her Maalak, His Wife komen zij nu zelf aan het woord.

›››
foto

Bangalore rockt

juli 2008 -

Indiase muziek wordt vaak geassocieerd met Bollywood of met klassieke Carnatische of Hindustani-muziek. Buiten India heeft men vaak geen weet van de bloeiende rock- en metalcultuur die in het land bestaat, vooral in de metropolen.

›››
foto

Poppen praten met kinderen over aids in India

juni 2008 -

In een land waar meer dan drie miljoen mensen besmet zijn met aids gebruikt de Indiase poppenspeelster Meena Naik haar kunst om een maatschappelijk taboe te slechten – met kinderen over seks en aids praten.

›››
foto

Claudia Fontes: 'De magische macht van cultuur ontstaat niet op commando'

april 2008 -

Kunst kan geweldige maatschappelijke veranderingen veroorzaken, maar niet als die van tevoren worden gepland. Deze conclusie trekt Claudia Fontes uit evaluatieonderzoek dat zij verricht naar projecten die worden ondersteund door het Hivos Cultuurfonds in Midden-Amerika.

›››
Inhoud syndiceren