Kunst wereldwijd

Muhanad Rasheed: "Ik ben Irakees, maar ik vraag me af wat dat betekent"

januari 2009 -

Tweeënhalf jaar geleden vluchtte hij vanuit Bagdad naar Jordanië, vervolgens naar Syrië, tot hij zich in 2008 in Amsterdam vestigde. Voor de choreograaf en danser is nu de grootste artistieke uitdaging het laveren tussen de Irakese cultuur en zijn nieuwe Europese werkelijkheid.

›››
image

Gefnuikte idealen van een jonge wetenschapper in Ethiopische film

januari 2009 -

Het verhaal van Teza, over de marxistische junta van Mengistu Haile Mariam die in de jaren '70 Ethiopië met harde hand regeerde, is bij weinigen bekend.

›››

Diaspora Memory Place

december 2008 -

Presentatie en diepgaande analyse van het werk van drie kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora: David Hammons, Maria Magdalena Campos-Pons en Pamela Z.

›››

Nástio Mosquito's collage van perspectieven

december 2008 -

Een eenduidige boodschap is er niet in het werk van de Angolese kunstenaar en dichter. Met zijn scherpe humor en duidelijke taal laat hij de kijker nu eens opgelucht lachen, dan weer ongemakkelijk stilvallen.

›››

Fotograaf James Iroha Uchechukwu en de vorm van het afwezige

december 2008 -

De Nigeriaanse fotograaf is één van de elf winnaars van de Prins Claus Prijzen 2008. Onlangs rondde hij een verblijf bij Stichting Thami Mnyele af.

›››
image

Nury Vittachi: "Ik ben een aardbewoner"

december 2008 -

Het complete interview met de in Sri Lanka geboren en in Hong Kong wonende schrijver Nury Vittachi over de verschillen tussen Azië en Europa, zijn werk en zijn literaire projecten.

›››

Nury Vittachi: Literaire prijzen veranderen levens

oktober 2008 -

Nury Vittachi is een uit Sri-Lanka afkomstige schrijver, journalist en televisiepersoonlijkheid. In dit essay zet hij aan de hand van een jeugdherinnering uiteen hoe literaire onderscheidingen mensenlevens kunnen veranderen - en zelfs redden.

›››

Perihan Magden: "Als mensen mijn land beledigen, voel ik me Turks"

december 2008 -

Perihan Magden's jongste roman Voor wie zijn wij op de vlucht moeder? gaat over de angst die ze voelde toen ze werd vervolgd en beschimpt vanwege haar steun aan een dienstweigeraar. "Ik vreesde toen voor mijn leven," zegt Magden in een interview over haar boeken, haar leven en de macht van een columnist.

›››

Indira Goswami vangt het harde leven in poëzie

december 2008 -

De Indiase schrijfster Indira Goswami was tot nu toe vrij onbekend in Europa, maar de toekenning van de Grote Prins Claus Prijs 2008 zal daar ongetwijfeld verandering in brengen.

›››

The Journey - Indira Goswami

december 2008 -

Indira Goswami schrijft behalve romans en gedichten ook verhalen. In 2001 verscheen de verhalenbundel The Shadow of Kamakhya, waarin ze het leven in haar geboorteprovincie Assam beschrijft. Het verhaal The Journey is typerend voor de stijl van Goswami. Het is poëtisch hoewel ze zware thema's als armoede en onafhankelijkheidsstrijd behandelt. Twee reizigers stranden met pech bij een berooide familie en zien hoe het leven zijn tol heeft geëist.

›››
Inhoud syndiceren