Kunst wereldwijd

Kunst in het kielzog van het WK

Juni 2010 -

In het kielzog van het WK Voetbal 2010 zijn ook talloze, hier losjes mee verbonden culturele surprises Zuid-Afrika binnen geslopen. Een daarvan is de pan-Afrikaanse SPace tentoonstelling, met het werk van ruim vijfentwintig kunstenaars verdeeld over drie verdiepingen van Museum Africa in Newtown, Johannesburg.

›››

"Speelfilm verdringt documentaire in Zuid-Afrika"

juni 2010 -

Op het Beeldvoorbeeld-festival is veel aandacht voor Zuid-Afrika. Zo zijn er drie films te zien van de meermaals bekroonde documentairemaker François Verster. Zijn A Lion's Trail kreeg een Emmy Award.

›››

Engagement voert boventoon bij Dak'art

mei 2010 -

De biënnale voor hedendaagse Afrikaanse kunst brengt veel jonge kunstenaars tezamen. Hun thema's kiezen zij voornamelijk uit actuele vraagstukken.

›››

Julia Solomonoff: "Argentijnse man lijdt zelf onder machismo"

mei 2010 -

Een van de juweeltjes van het  Latijns-Amerikaans Filmfestival is El último verano de la boyita van de Argentijnse Julia Solomonoff. Het is een teder dubbelportret van het stadsmeisje Jorgelina, dat de zomer op het platteland doorbrengt, en haar leeftijdgenoot Mario, die een groot geheim met zich meetorst.

›››

Pubers centraal op Latijns-Amerikaans Filmfestival

mei 2010 -

Veel recente films uit Latijns-Amerika gaan over verveelde pubers die niet weten wat ze met het leven aan moeten. De zesde editie van het LAFF probeert te achterhalen waarom. 

›››
image

Libanese muziekindustrie: commercie en emancipatie

april 2010 -

De Egyptische popmuziekindustrie was jarenlang toonaangevend, maar haar rol lijkt nu door Libanon te zijn overgenomen. Exponent daarvan zijn de uitdagende videoclips van geliefde zangeressen.

›››
image

Popmuziek uit Iran: gewoon en ongewoon

april 2010 -

Vrij snel na de Iraanse revolutie was er een heuse opleving van klassieke muziek uit Iran. Er bestaat natuurlijk ook popmuziek in Iran, alleen weet niemand daar iets van. Maar dat gaat veranderen.

›››
image

Son of Babylon pleidooi voor onderling begrip

maart 2010 -

Toen Mohamed Al-Daradji kort na de val van Saddam Hoessein terugkeerde naar zijn vaderland Irak zat hij vol wraakgevoelens. Hij verwerkte zijn emoties in een film waarin, tegen de verwachting in, onderling begrip het thema is.

›››
image

Salif Keita bezingt zijn albinotrots

maart 2010 -

Na zijn grote successen in de jaren tachtig lijkt de Malinese Afro-popzanger en liedjesschrijver Salif Keita nu terug te keren tot zijn muzikale traditie.

›››
image

Turks-Koerdische zangeres Rojin: "Ik wil niet als crimineel behandeld worden"

maart 2010 -

De verhouding tussen Koerden en de Turkse autoriteiten blijft turbulent en dat heeft zijn weerslag op de carrière van de populaire zangeres.

›››
Inhoud syndiceren