Culturele uitwisseling

Kinderen uit Amsterdam en Teheran hopen op echte ontmoeting

november 2005 -

Dankzij Kids at Iran maken kinderen uit Amsterdam en Teheran kennis met elkaars leefwijze en ideeën. Het cultureel uitwisselingsproject van het Tropenmuseum Junior verloopt via internet en eindigt in december. Of er nog een ontmoeting zal plaatsvinden in levende lijve is onzeker.

›››
image

Kennisuitwisseling tussen architecten uit het Zuiden

september 2005 -

De Latijns-Amerikaanse architecte Ana Rascovsky bezocht het Asia Design Forum in Kuala Lumpur, Maleisië.

›››

Winternachten in de tropen

september 2005 -

"Het is een hele troost bamboe te zien bewegen in de wind," vertelt Ellen Ombre vanuit het tropische Bandar Lampung op Sumatra. Ze is betoverd. De schrijfster maakt in het gezelschap van drie collega's een literaire rondreis door Indonesië.

›››

Lunatics-regisseur Hogeweg: 'Alles werd bepaald door het cultuurverschil'

juni 2005 -

Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van het Hivos Cultuur Fonds maken The Lunatics uit Nederland samen met het Indonesische theatergezelschap Payung Hitam een voorstelling: Black Moon. Lunatics-regisseur Koos Hogeweg over het maakproces in Bandung.

›››
photo

EU en mediterrane landen werken samen voor interculturele dialoog

juni 2005 -

In het Discotheque Project verzamelen jongeren uit de Euro-Mediterrane regio populaire muziek, die vervolgens een breed publiek bereikt via internet, MP3, cd en cassettes. Het Discotheque Project is een van de lopende projecten van de Anna Lindh Foundation for the Dialogue between Cultures. Op 20 april 2005 vond de inauguratie van deze stichting plaats in Alexandrië, Egypte.

›››

Poëziefestivals in Afrika

mei 2005 -

Zes jaar geleden werd op 21 maart de eerste World Poetry Day gehouden. Met dit initiatief hoopt de Unesco 'het lezen en schrijven van poëzie in de wereld' te stimuleren. Elk jaar vraagt deze dag aandacht en erkenning voor regionale, nationale en internationale bewegingen in de poëzie.

›››

Afrikaanse kunstenaars over de diaspora

maart 2005 -

De expositie Looking Both Ways brengt het werk van twaalf Afrikaanse kunstenaars uit de 'diaspora' samen in het Gulbenkian museum in Lissabon. Drie kunstenaars vertellen wat het betekent om buiten het Afrikaanse continent te werken en tegelijkertijd naar 'huis' te kijken.

›››
photo

Latijns-Amerikaans kunstnetwerk voor sociale ontwikkeling

februari 2005 -

Dertien kunstorganisaties in vijf landen hebben de handen ineengeslagen in het netwerk Arte y Transformación Social, dat tijdens het World Social Forum van 26 tot 31 januari 2005 in de Braziliaanse stad Porto Alegre werd gepresenteerd.

›››

Payung Hitam maakt coproductie met The Lunatics

februari 2005 -

Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van het Hivos Cultuur Fonds komt het Indonesische theatergezelschap Payung Hitam in juni naar Nederland om met de Nederlandse Lunatics een voorstelling te spelen die in mei in Indonesië gemaakt wordt. Artistiek leider Rachman Sabur was enkele dagen in Nederland om de productie voor te bereiden.

›››
photo

Culturele integratie speerpunt van European Cultural Foundation

februari 2005 -

In 2005 richt het subsidieprogramma van de European Cultural Foundation (ECF) zich op culturele integratie. Een van de speerpunten is 'interculturele competentie en grensoverschrijdende samenwerking'.

›››
Inhoud syndiceren