AFRICOM

december 2005 -
AFRICOM

AFRICOM, 01-12-2005

Heeft iemand u onlangs nog een mooie Afrikaanse luit te koop aangeboden? Pas op, misschien is het wel de gestolen luit van Kijumwa Masihi uit Lamu, die thuishoort in het Lamu Museum te Kenia. Een foto van de luit is te vinden op de website van AFRICOM, onder de knop 'Bedreigd erfgoed' – scroll naar beneden en klik op 'gestolen Afrikaanse objecten'.

AFRICOM is de organisatie van Afrikaanse musea. Hun nieuwe website is geheel tweetalig: Engels en Frans. U vindt er informatie over het programma van de organisatie en een verzameling links naar organisaties op het gebied van musea en cultureel erfgoed.

Voor wie niet bij een museum werkt, is het onderdeel 'Museums in Afrika' het leukst. Het geeft een overzicht van Afrikaanse landen. Per land staan in een korte introductie gegevens opgesomd over onder andere gesproken talen, inkomen, levensverwachting en belangrijkste exportproducten, plus telefoonnummer en internetdomein. Een klik verder volgt dan het overzicht van de musea in dat land, met een link naar hun website, indien aanwezig. Op uw reis door Afrika kunt u onder meer naar het oceanografisch museum (Tunesië), het Livingstone museum (Zambia) en het Afrikaanse Taalmuseum of het Apartheid Museum (Zuid-Afrika). Jammer genoeg hebben niet alle musea een eigen website. Zodat we blijven zitten met de vraag: wat doet dat Rimbaud museum in Ethiopië?

www.africom.museum