Masterpieces of the Oral and Intangible Heritage of Humanity

januari 2006 -
Masterpieces of Intangible Heritage

Proclaimed Masterpieces 2005, 1-1-2006

De timbila: een houten xylofoon met een klankkast van kalebassen. Bespeeld door de Chopi-bevolking uit Mozambique. Een orkest bestaat uit vijf tot dertig xylofoons van verschillende grootte en met verschillende toonhoogten. Maar hoe lang zal de timbila-muziek nog te horen zijn? De ervaren muzikanten worden oud, en jongeren verliezen het contact met deze traditie. De boom waarvan het instrument gemaakt wordt, is schaars geworden door ontbossing.

Om te voorkomen dat de muziek van de timbila verdwijnt, heeft de Unesco de muziek geplaatst op de op de lijst van immateriele meesterwerken 2005. Op die lijst staan 43 ''meesterwerken van immaterieel erfgoed”. “Immaterieel erfgoed” wil zeggen: rituelen, festivals, uitvoerende kunsten zoals muziek en theater, orale tradities, traditioneel vakmanschap en traditionele kennis. Net als bij twee eerdere lijsten in 2001 en 2003, is de bedoeling van de Unesco-lijst om dit soort cultureel erfgoed onder de aandacht te brengen.

Op een eigen website presenteert Unesco de Proclaimed masterpieces 2005. Een onderhoudende site met wetenswaardigheden: zo maakt men in Oeganda traditionele kleding van boomschors, kent men in Nigeria een bijzondere wijze van toekomstvoorspellen,en hebben oude Palestijnse vrouwen hun eigen verteltraditie, die alleen door vrouwen wordt beoefend.
Maar omdat immaterieel erfgoed nou eenmaal immaterieel is, blijft het toch enigszins abstract. Jammer dat de makers van de site er niet aan gedacht hebben een paar geluidsbestanden te plaatsen. Zodat we het speciale, nasale geluid van de timbila ook eens kunnen horen.

www.unesco.org/culture/intangible-heritage