LabforCulture.org

juli 2006 -

Culturele samenwerking binnen Europa, uitwisseling, dialoog en debat over de landsgrenzen heen, dat is de doelstelling van LabforCulture.org. Op het eerste gezicht is de website vooral een handige database voor onderzoekers en kunstenaars. Met een grote, goed georganiseerde collectie geannoteerde links naar culturele organisaties, fondsen, online bronnen, nieuwsbrieven en publicaties. Maar ook met redactionele aandacht voor minder bekende regio's, zoals Belarus en Moldavië. En voor actueel debat en onderzoek, onder meer over de professionele, economische en sociale status van Europese kunstenaars.

LabforCulture.org

LabforCulture.org, 1-7-2006

Samenwerkingsprojecten zijn in tekst en beeld te bekijken via Case studies. Via verschillende, gekleurde lijnen wordt een aantal projecten thematisch gepresenteerd, met titels als Young lines, Tech roads, A sense of place. Of deze Case studies echt verhelderend zijn is een beetje de vraag, maar ze illustreren wel fraai de verschillende, niet-hiërarchische lijnen waarlangs samenwerking kan verlopen.

Na het klikken op de knop Community wordt duidelijk dat de naam Lab niet te ambitieus gekozen is. Want LabforCulture is ook het lab waar de samenwerking tot stand kan komen. Je kunt online partners zoeken voor een cultureel project, een discussie opstarten over de rol van de kunstenaar, je netwerk uitbreiden over de grenzen, of horen wat mensen in Oekraïne denken over jouw werk. Er zijn blogs uit Siberië en Macedonië, en wat let je om er zelf een te starten over het culturele leven in Friesland. Ook kun je links en beschrijvingen toevoegen aan de database.

Zelfs de voor de site gebruikte techniek is geschikt voor samenwerking en uitwisseling. De broncode van de ontwikkelde software is open source, dat wil zeggen voor anderen te zien en opnieuw te gebruiken.

LabforCulture is een initiatief van de European Cultural Foundation. Er gingen twee jaar onderzoek en ontwikkeling aan vooraf, en de site is toegankelijk sinds voorjaar 2006.

labforculture.org