Migrantsoul

mei 2004 -
Migrantsoul

Migrantsoul, 01-05-2004

Migrantsoul toont foto’s van migranten uit Bangladesh, verspreid over Azië en Europa. De internationaal bekende fotograaf Shahidul Alam volgde het spoor van migranten en vluchtelingen en legde dit vast op foto en video.

Migrantsoul is een website over grenzen. Landsgrenzen vormen niet de enige barrières voor de migrant, laat de site zien. Voor de armen in Bangladesh lijkt migratie de enige manier om aan hun lot te ontkomen. Ze zien migratie niet alleen als middel om economische vrijheid te bereiken, vertelt Alam, maar als paspoort voor sociale mobiliteit.

De foto’s roepen een gevoel van ontheemding op. Een foto van een paar stevige veterschoenen vertelt iets over het leven van de migrant in Nepal. Thuis liep hij blootsvoets, in Nepal moet hij wennen aan schoenen. Een andere foto toont een schoonmaakster in een verlaten collegezaal. Ze werkt op de universiteit van Singapore, volgens de begeleidende tekst. Soms hoort ze rijke studentes uit Bangladesh praten in haar moedertaal. Maar als ze met ze wil praten, doen die alsof ze de taal niet kennen.

www.migrantsoul.net