Poetry International Web

september 2004 -
Poetry International Web

Poetry International Web, 01-09-2004

Een uitgebreide gids van internationale poëzie ontbrak op het internet, terwijl het medium bij uitstek geschikt is om dichtkunst onder de aandacht van een groter publiek te brengen.

De website Poetry International Web, eind 2002 gelanceerd door de Nederlandse festivalorganisatie Poetry International, vulde dat gat op en is tevens een wegwijzer, magazine en platform voor dichters en poëzieliefhebbers.

De website bestaat uit een internationale pagina die de toegangspoort vormt tot 17 landendomeinen, van Kroatië tot Australië en Zuid-Afrika. Die pagina’s, waar bezoekers poëzienieuws uit het betreffende land kunnen vinden, worden lokaal samengesteld en onderhouden. Het Poetry International Web ontvangt steun van de Nederlandse ministeries van cultuur en buitenlandse zaken, de EU, Hivos, NCDO en de Rotterdamse Kunststichting, en werkt samen met poëzieorganisaties zoals The Melbourne Age in Australië, Yu Jian in China, Weaver Press in Zimbabwe en Prometeo in Colombia.

Elke drie maanden sturen de deelnemende landen behalve hun poëzienieuws, essays en interviews met dichters, minstens tien gedichten in de originele taal én de Engelse vertaling, omdat de taalbarrière de gedichten anders ontoegankelijk maakt. In combinatie met het archief van het Poetry Internationalfestival - 350 gedichten per jaar van 35 dichters - vormen ze een groeiende database. De rubriek Camera Poetica is een collectie korte films van dichters die de afgelopen jaren hun werk voordroegen tijdens het poëziefestival.

Websurfers krijgen automatisch rechtsboven aan de pagina een overzicht met verwante berichten. Daarnaast is het mogelijk om via de zoekmachine op de site op taal, dichter, genre en land informatie te zoeken. Ook kent Poetry International Web een uitgebreid overzicht van links naar andere poëziewebsites.

www.poetryinternational.org